BREAKING NEWS

Ngjarje e rëndë/ Një tjetër pacient hidhet nga lartësia e spitalit 'Shefqet Ndroqi' në Tiranë, policia jep detajet e para

Ngjarje e rëndë/ Një tjetër pacient hidhet nga lartësia
x

Bota

E pabesueshme! Ndodh për herë të parë, ndërtesa gjigante nis të ecë (Pamjet)

E pabesueshme! Ndodh për herë të parë, ndërtesa

Një ngjarje e pazakontë ka ndodhur në Shangai ku një ndërtesë 5 katëshe është zhvendosur nga njëri vend në tjetrin. 

Shkolla fillore 85-vjeçare është ngritur nga toka në tërësinë e saj dhe është zhvendosur duke përdorur teknologjinë e re të quajtur “makina e ecjes”.

Në përpjekjen e fundit të qytetit për të ruajtur strukturat historike, inxhinierët bashkuan gati 200 mbështetëse të lëvizshëm nën ndërtesën pesëkatëshe, sipas Lan Ëuji, mbikëqyrësi teknik i projektit.

Mbështetëset veprojnë si këmbë robotike. Ata janë të ndarë në dy grupe të cilat alternuar ngritjen lart e poshtë, duke imituar hapin njerëzor.

Sensorët e bashkangjitur ndihmojnë në kontrollin e baraspeshimit, me ndërtesën që lëviz përpara. Zhvendosja e plotë mori 18 ditë kohë, ndërtesa e rrotullua 21 gradë dhe u zhvendos 203 metra larg në vendin e saj të ri.

Zhvendosja përfundoi me 15 tetor, me ndërtesën e shkollës së vjetër që u bë një qendër për mbrojtjen e trashëgimisë dhe edukimin kulturor. Projekti shënon herën e parë që kjo metodë e "makina e ecjes" është përdorur në Shangai për të zhvendosur një ndërtesë historike.