Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Mënyra më e mirë për të gatuar kërpudhat

Postuar: 19/05/2017 - 21:32

Kërpudhat janë një burim i mirë fibrash e vitaminash dhe studimet e fundit sugjerojnë se metoda me të cilën i gatuani ndikon në masën e vlerave ushqyese që merrni prej tyre. Nga mënyrat më të mira janë gatimi i tyre më mikrovalë ose në zgarë, të cilat ruajnë vlerat e tyre antioksiduese. Dhe në fakt  kërkimet tregojnë se skuqja apo zjerja e kërpudhave rezulton në humbjen e vlerave të tyre. Prandaj rekomandohet pjekja e tyre me pak vaj, mundësisht ulliri.

"Kur kërpudhat gatuhen në mikrovalë ose në zgarë përmbajtja e polifenoleve dhe e aktivitetet e tyre antioksidues rritet, pa humbje në vlerat parësore," shpjegon bashkë-autorja e studimit Irene Roncero. "trajtimet me skuqje apo zierja sillnin humbje në proteinat  dhe anti-oksidantët, kryesisht prej shkrirjes së substancave të rëndësishme në ujë ose në vaj”, shton ajo

Për studimin kërkuesit morën në konsideratë tre varietetë më popullore të kërkudhave: Agaricus bisporus (kërpudhat e bardha të rrumbullakta), Lentinula edodes (shiitake), Pleurotus ostreatus (kërpudhat në formë midhjeje), të rritura në dhoma laboratorike.

Studimi tha se ato ishin një burim i konsiderueshëm fibrash e proteinash, por me sasi të vogla kalorish dhe yndyrnash. Kërkudhat kishin gjithashtu vitamina B1, B2, B12, C, D, si dhe zink dhe selenium. Studimet tregojnë se konsumi i tyre mund të parandalojë kancerin e gjirit dhe forcojnë sistemin imunitar, dhe gjithashtu ndihmonin në luftimin e sëmundjeve si gripi, i ftohti dhe disa infeksione seksuale.

 

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 
Total votes: 72

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 17/11/2017 - 10:20

Çfarë na duhet të bëjmë për të përgatitur biskota energjie në shtëpi?

Ato duhet të jenë të mbushura me proteina dhe të përmbajnë shumë vlera ushqyese, por, mbi të gjitha, duhet të jenë të shijshme, apo jo?

Postuar: 12/09/2017 - 21:56

Dasmat për këtë vit ende nuk kanë mbaruar . Çifti i radhës që do të kurorëzojë dashurinë është, moderatori i njohur, Labinot Gashi dhe Qëndresa .

Postuar: 27/08/2017 - 22:44

Koha e përgatitjes: 15 minuta

Postuar: 31/07/2017 - 07:21

Një ëmbëlsirë e lehtë me kos që përgatitet me vetëm 4 përbërës. Do t’ju shijojë së tepërmi në këto ditë të ngrohta me diell.

Postuar: 31/07/2017 - 07:09

Nga Linda fishta, Fotografia Armand Habazaj

Postuar: 09/07/2017 - 22:40

Në fëmijëri, kjo ishte pjata e preferuar e të gjithëve.

Postuar: 09/05/2017 - 22:48

Nëse edhe juve ju pëlqen shumë akullorja e shoqëruar me komposto apo reçel qershie, tani jeni në kohën më të mirë për ta përgatitur vetë, bazën e qershive.