Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Mënyra më e mirë për të gatuar kërpudhat

Postuar: 19/05/2017 - 21:32

Kërpudhat janë një burim i mirë fibrash e vitaminash dhe studimet e fundit sugjerojnë se metoda me të cilën i gatuani ndikon në masën e vlerave ushqyese që merrni prej tyre. Nga mënyrat më të mira janë gatimi i tyre më mikrovalë ose në zgarë, të cilat ruajnë vlerat e tyre antioksiduese. Dhe në fakt  kërkimet tregojnë se skuqja apo zjerja e kërpudhave rezulton në humbjen e vlerave të tyre. Prandaj rekomandohet pjekja e tyre me pak vaj, mundësisht ulliri.

"Kur kërpudhat gatuhen në mikrovalë ose në zgarë përmbajtja e polifenoleve dhe e aktivitetet e tyre antioksidues rritet, pa humbje në vlerat parësore," shpjegon bashkë-autorja e studimit Irene Roncero. "trajtimet me skuqje apo zierja sillnin humbje në proteinat  dhe anti-oksidantët, kryesisht prej shkrirjes së substancave të rëndësishme në ujë ose në vaj”, shton ajo

Për studimin kërkuesit morën në konsideratë tre varietetë më popullore të kërkudhave: Agaricus bisporus (kërpudhat e bardha të rrumbullakta), Lentinula edodes (shiitake), Pleurotus ostreatus (kërpudhat në formë midhjeje), të rritura në dhoma laboratorike.

Studimi tha se ato ishin një burim i konsiderueshëm fibrash e proteinash, por me sasi të vogla kalorish dhe yndyrnash. Kërkudhat kishin gjithashtu vitamina B1, B2, B12, C, D, si dhe zink dhe selenium. Studimet tregojnë se konsumi i tyre mund të parandalojë kancerin e gjirit dhe forcojnë sistemin imunitar, dhe gjithashtu ndihmonin në luftimin e sëmundjeve si gripi, i ftohti dhe disa infeksione seksuale.

 

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 
Total votes: 95

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 14/08/2018 - 23:21

Kur përgatitni mish viçi në këtë mënyrë, e gjitha që ju mbetet është që të zgjidhni, salcë të mirë, pikante, ta shërbeni dhe ta shijoni!

Përbërësit:

– 2 copë ramstek

– 1 lugë erëza

Postuar: 14/08/2018 - 22:48

Përbërësit

6 kokrra patate

300 gr djath të verdhë

200 gr pançetë

Postuar: 14/08/2018 - 22:45

Përbërësit

4-5 kunguj të njomë

1 kokërr vezë

300 gr djath të bardhë

Postuar: 14/08/2018 - 22:42

Përbërësit

1 kg mish qingji (pjesa e kofshës)

2 thelpinj hudhër

Postuar: 13/08/2018 - 22:01

Patëllxhani është një perime që bie gjithmonë në sy në stendat e fruta perimeve në kryeqytet dhe

Postuar: 13/08/2018 - 21:57

Përbërësit

2 gota miell

1 bustinë pluhur pjekës

2-3 gotë sheqer

Postuar: 12/08/2018 - 16:56

Të shijshme, të lehta, të ëmbla e të kripura, krepa ka rrëmbyer zemrat e gjithë shqiptarëve me sh