Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Mënyra më e mirë për të gatuar kërpudhat

Postuar: 19/05/2017 - 21:32

Kërpudhat janë një burim i mirë fibrash e vitaminash dhe studimet e fundit sugjerojnë se metoda me të cilën i gatuani ndikon në masën e vlerave ushqyese që merrni prej tyre. Nga mënyrat më të mira janë gatimi i tyre më mikrovalë ose në zgarë, të cilat ruajnë vlerat e tyre antioksiduese. Dhe në fakt  kërkimet tregojnë se skuqja apo zjerja e kërpudhave rezulton në humbjen e vlerave të tyre. Prandaj rekomandohet pjekja e tyre me pak vaj, mundësisht ulliri.

"Kur kërpudhat gatuhen në mikrovalë ose në zgarë përmbajtja e polifenoleve dhe e aktivitetet e tyre antioksidues rritet, pa humbje në vlerat parësore," shpjegon bashkë-autorja e studimit Irene Roncero. "trajtimet me skuqje apo zierja sillnin humbje në proteinat  dhe anti-oksidantët, kryesisht prej shkrirjes së substancave të rëndësishme në ujë ose në vaj”, shton ajo

Për studimin kërkuesit morën në konsideratë tre varietetë më popullore të kërkudhave: Agaricus bisporus (kërpudhat e bardha të rrumbullakta), Lentinula edodes (shiitake), Pleurotus ostreatus (kërpudhat në formë midhjeje), të rritura në dhoma laboratorike.

Studimi tha se ato ishin një burim i konsiderueshëm fibrash e proteinash, por me sasi të vogla kalorish dhe yndyrnash. Kërkudhat kishin gjithashtu vitamina B1, B2, B12, C, D, si dhe zink dhe selenium. Studimet tregojnë se konsumi i tyre mund të parandalojë kancerin e gjirit dhe forcojnë sistemin imunitar, dhe gjithashtu ndihmonin në luftimin e sëmundjeve si gripi, i ftohti dhe disa infeksione seksuale.

 

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 
Total votes: 86

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 21/05/2018 - 19:53

Përbërësit

300 gr spinaq

5 vezë

1 decilitër qumësht

5 lugë miell

1 pluhur për pjekje

20 gr djathë parmezan

PËR MBUSHJE

1 preshë

400 gr mish i bardhe i bluar

200 gr gjizë

5 lugë vaj

melmesa

kripë

Postuar: 21/05/2018 - 17:53

Një pjatë tipike, klasike dhe e pavdekshme e kuzhinës romane. Përbërësit e saj e bëjnë perfekte këtë pjatë edhe kur keni pak minuta kohë në dizpocion për t’i gatuar.

Postuar: 21/05/2018 - 16:50

Përbërësit(për 6 racione)

Postuar: 21/05/2018 - 15:25

Ju ka shkuar në mendje për pak pilaf por nuk dini me çfarë ta shoqëroni? Ne e kemi përgjigjen që do t'ju tundojë! Qoftet e shtëpisë...Sa shkojnë sëbashku! 

Postuar: 21/05/2018 - 13:39

2 gota oriz Gold
3 gota qumësht
3-4 kokrra vezë
1 gotë ujë
1 tufë qepë të njoma
1 tufë majdanoz
2 tufa koper

Postuar: 21/05/2018 - 13:36

600 gr patate
4 racione mish pule
1 portokall (lëngun)
1 lk sheqer
1 lgj mustardë
1 lgj keçap, 1 lgj mjaltë

Postuar: 20/05/2018 - 14:03

Përbërësit

250 gr miell Teuta

250 gr djathë të bardhë

100 gr kos

2 kokra vezë

½ gotë vaj ulliri Olitalia

1 lk pluhur pjekës