Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Mënyra më e mirë për të gatuar kërpudhat

Postuar: 19/05/2017 - 21:32

Kërpudhat janë një burim i mirë fibrash e vitaminash dhe studimet e fundit sugjerojnë se metoda me të cilën i gatuani ndikon në masën e vlerave ushqyese që merrni prej tyre. Nga mënyrat më të mira janë gatimi i tyre më mikrovalë ose në zgarë, të cilat ruajnë vlerat e tyre antioksiduese. Dhe në fakt  kërkimet tregojnë se skuqja apo zjerja e kërpudhave rezulton në humbjen e vlerave të tyre. Prandaj rekomandohet pjekja e tyre me pak vaj, mundësisht ulliri.

"Kur kërpudhat gatuhen në mikrovalë ose në zgarë përmbajtja e polifenoleve dhe e aktivitetet e tyre antioksidues rritet, pa humbje në vlerat parësore," shpjegon bashkë-autorja e studimit Irene Roncero. "trajtimet me skuqje apo zierja sillnin humbje në proteinat  dhe anti-oksidantët, kryesisht prej shkrirjes së substancave të rëndësishme në ujë ose në vaj”, shton ajo

Për studimin kërkuesit morën në konsideratë tre varietetë më popullore të kërkudhave: Agaricus bisporus (kërpudhat e bardha të rrumbullakta), Lentinula edodes (shiitake), Pleurotus ostreatus (kërpudhat në formë midhjeje), të rritura në dhoma laboratorike.

Studimi tha se ato ishin një burim i konsiderueshëm fibrash e proteinash, por me sasi të vogla kalorish dhe yndyrnash. Kërkudhat kishin gjithashtu vitamina B1, B2, B12, C, D, si dhe zink dhe selenium. Studimet tregojnë se konsumi i tyre mund të parandalojë kancerin e gjirit dhe forcojnë sistemin imunitar, dhe gjithashtu ndihmonin në luftimin e sëmundjeve si gripi, i ftohti dhe disa infeksione seksuale.

 

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 
Total votes: 79

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 20/02/2018 - 22:53

Përbërësit:

500 gr mish gjoks pule

2 speca te kuq

50 gr ullinj jeshil

2 thelpinj hudhre

1 lugë kaparinë

½ lugë Rigon

75 gr miell

20 gr gjalpë

2 lugë lëng limoni

majdanoz degëz

kripë

Biber i zi

Postuar: 19/02/2018 - 08:51

Një mëngjes super i shëndetshmë për të gjithë familjen. Për përgatitjen e kësaj recete ju duhen vetëm pak minuta dhe për më tepër do t’ju shijojë pa masë.

Postuar: 18/02/2018 - 19:37

Për të bërë djathin e tofusw, marrim nga kokrrat e sojës qumështin vegjetal dhe i shtojmë një mullëz të veçantë të quajtur nigar (klorur magnezi).

Postuar: 16/02/2018 - 14:24

Receta për ëmbëlsirën e quajtur pasteli daton rreth 6000 vjet më parë dhe u përgatit në Greqinë e lashtë dhe në Lindjen e Mesme.

Postuar: 15/02/2018 - 12:35

Një pjatë tepër e shijshme, por me të cilën duhet bërë kujdes teksa e gatuani, pasi nëse e tejkaloni nxehjen ato trashen dhe bëhen si llastik.

Postuar: 14/02/2018 - 10:46

I njihni manat e shtogut, ose shtogun siç i thonë gjerësisht?

Postuar: 13/02/2018 - 14:22

E thjeshtë dhe e shëndetshme!