Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Si të gatuani pjatën tradicionale shqiptare

Postuar: 08/02/2018 - 22:59

Një gatim special, i mrekullueshëm i kombinimit të një prej perimeve më të freskëta të stinës, preshit, me një prej zahireve më të shijshme shqiptare, mishi i thatë.

Një pjatë plot shije dhe vlera ushqyese gjithashtu. Ideale për ditët e ftohta të dimrit dhe fantastike në kombinimin e saj me sallata të freskëta të stinës apo gatime të tjera siç janë mezet shqiptare që lezetosin tryezën me shijet e tyre të larmishme.

Ashtu siç një mënyrë fantastike e shoqërimit të kësaj gjelle tipike shqiptare janë edhe turshitë e ndryshme, e veçanërisht ato me lakër të bardhë apo patëllxhanë.

Jahnia me presh është gatuar për shekuj e shekuj me rradhë nga nënat e gjyshet shqiptare, një recetë e trashëguar brez pas brezi e që vijon të mbizotërojë traditën e kulinarisë shqiptare edhe sot.

AgroWeb.org u sugjeron më poshtë recetën tradicionale të Jahnisë me Preshë, një mënyrë fantastike për ta përgatitur krejt lehtë në shtëpi e për ta shijuar me gjithë familjen.

Receta e Vjetër e Jahnisë Me Presh

Përbërësit

(Sasia e përbërësve përzgjidhet bazuar në numrin e personave për të cilët do gatuhet. Receta më poshtë është për 4-5 persona)

4-5 thela mish të thatë

1.5 kg presh të freskët

4-5 lugë vaj ulliri

2 kokrra qepë

1 lugë gjelle salcë

2 lugë gjelle uthull

Kripë

Piper

Gjethe dafine

Limon

Përgatitja

Si fillim zjejmë mishin e thatë për 30 minuta.

Nga ana tjetër, pastrojmë preshin me ujë të rrjedhshëm dhe e presim përmes një thike në copa të pjerrëta me gjatësi rreth 3-4 centimetra.

Në tenxhere kaurdisen qepët, shtohet preshi dhe vijon kaurdisja derisa volumi i tyre të bjerë.

Hidhet salcë domatesh, pak spec i kuq dhe përzihen lehtë në mënyrë që të mos prishet forma e rrathëve të preshit.

Më pas shtohet mishi i thatë me lëngun e tij derisa përbërësit të mbulohen përgjysmë.

Provohet për kripë nëse ka mjaftueshëm pasi vet mishi i thatë ka kripë dhe mund të lëshojë mjaftueshëm në lëngun e tij gjatë zjerjes.

(Nëse mishi i thatë është shumë i kripur kujdesuni që më parë ta lini për 1-2 orë në ujë dhe më pas kalojeni të zjejë me ujë tjetër)

Më pas, shtohet piperi, gjethet e dafinës, pak uthull (sipas dëshirës).

Mbulohet me kapak dhe lihet të zjejë në zjarr të ngadaltë rreth 30-40 minuta sa të bëhen gati./ AgroWeb.org  

 

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 
Total votes: 29

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 24/05/2018 - 12:01

Përbërësit
1 pako makarona spageti Garofalo
2 kuti ragu (360 gr) të gatshme Star
2 domate mesatare
1 lgj pure domate Star
2 lgj vaj ulliri 
1 koncentrat pule Gallina Blanca
1 lk sheqer, kripë, piper i zi

Postuar: 24/05/2018 - 10:47

1 pako peta për bakllava
300 gr djathë të shkrirë (maskarpone)
300 gr hurma Arabie
1 bustinë vanilje
200 gr gjalpë

Postuar: 24/05/2018 - 09:19

100 gr biskota me kafe
30 gr gjalpë
300-400 gr luleshtrydhe
200 gr salcë kosi
200 gr krem djathi (Filadelfia)
200 gr pana ëmbëlsire

Postuar: 23/05/2018 - 19:34

Kjo tortë greke me arra është shumë e pasur dhe nëse shoqërohet me kafe, verëra, liker e çaj të ftohtë, shijon më shumë!

Përbërësit për 6 persona:

Postuar: 23/05/2018 - 14:16

500 gr kërpudha
Kripë, piper i zi
1 kg miell 
3-4 qepë të njoma
½ gotë verë të bardhë
1 lgj mustardë
1 lgj majdanoz

Postuar: 23/05/2018 - 13:52

4 kokrra vezë
150 gr sheqer 
150 gr gjalpë ambienti
1 lç pluhur pjekës
250 gr miell 
3 lgj kakao

Postuar: 23/05/2018 - 13:20

1 pako peta
3-4 speca të kuq
7 kremviçe
150 gr djathë dhie
150 gr djathë kaçkavall
Kripë, piper i zi
1 kokërr vezë