Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Si të përgatisni brokolin në mënyrën e duhur

Postuar: 18/01/2018 - 20:05

Brokoli tani llogaritet si një ndër perimet më të shëndetshme, por vetëm nëse përgatitet në mënyrën e duhur. 

Mënyra më e rëndomtë e pregatitjes - zierja - i shkatërron vitaminat e shëndetshme - si vitaminat C dhe B nga perimet tjera, ashtu edhe nga brokoli. Por, ka shumë më tepër në informatat që shkencëtarët kanë filluar t'i zbulojnë.

Duket që dëmtimi ushqyes nga zierja është më i madh sesa vetëm shkatërrimi i vitaminave. Kjo mënyrë e përgatitjes e ndalon trupin të absorbojë përbërje të quajtura glukosinolate, gjë që mund të luajë rol në uljen e rrezikur për kancer të mushkërive të bardha dhe të zorrës së trashë, sipas shumë hulumtimeve.

Në një hulumtim në vitin 2011, hulumtuesit kanë krahasuar nivelin e glukosinolateve tek njerëzit që kanë ngrënë brokoli dhe tek ata që kanë marrë shtesa nga ekstrakt i brokolit. 

Kanë zbuluar që kjo perime përmban protein të rëndësishëm që i ndihmon trupit ti tretë glukosinolatet për absorbim, ndërsa shtesat nga ekstrakti nuk e kanë pasur këtë protein. Pjesëmarrësit të cilët kanë përdorur shtesa artificiale kanë pasur tetë herë më pak glukosinolate në gjak dhe në urinë, sesa ata që e kanë ngrënë brokolin e freskët.

Zierja e gjatë e kësaj perimeje ul nivelin e këtij enzimi. Ekziston mënyrë për zgjidhjen e problemit - ruani ujin e zierjes për ta përdoru më vonë. Shumë hulumtues rekomandojnë ruajtjen e ujit të brokolit për ta përdorur në supë ose sos.

Një brengë në lidhje me ujin është që mund të përmbajë pesticide, dhe shmangia e kësaj është e mundur nëse blini ushqim organik. "Science alert" rekomandojnë edhe pregaditjen e brokolit në avull. 

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 
Total votes: 61

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 18/08/2018 - 12:11

Nëse keni zakon të përgatitni gjithçka dhe ti lani  ushqimet para gatimit, duke menduar se do ti pastroni nga bakteret, mendohuni përsëri.

Postuar: 18/08/2018 - 12:06

 Përbërësit:

Postuar: 16/08/2018 - 21:57

Problemi që haset më shumë kur mishi i pulës gatuhet në furrë, është se bëhet shumë i thatë.

Postuar: 14/08/2018 - 23:21

Kur përgatitni mish viçi në këtë mënyrë, e gjitha që ju mbetet është që të zgjidhni, salcë të mir

Postuar: 14/08/2018 - 22:48

Përbërësit

6 kokrra patate

300 gr djath të verdhë

200 gr pançetë

Postuar: 14/08/2018 - 22:45

Përbërësit

4-5 kunguj të njomë

1 kokërr vezë

300 gr djath të bardhë

Postuar: 14/08/2018 - 22:42

Përbërësit

1 kg mish qingji (pjesa e kofshës)

2 thelpinj hudhër