Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Si të përgatisni brokolin në mënyrën e duhur

Postuar: 18/01/2018 - 20:05

Brokoli tani llogaritet si një ndër perimet më të shëndetshme, por vetëm nëse përgatitet në mënyrën e duhur. 

Mënyra më e rëndomtë e pregatitjes - zierja - i shkatërron vitaminat e shëndetshme - si vitaminat C dhe B nga perimet tjera, ashtu edhe nga brokoli. Por, ka shumë më tepër në informatat që shkencëtarët kanë filluar t'i zbulojnë.

Duket që dëmtimi ushqyes nga zierja është më i madh sesa vetëm shkatërrimi i vitaminave. Kjo mënyrë e përgatitjes e ndalon trupin të absorbojë përbërje të quajtura glukosinolate, gjë që mund të luajë rol në uljen e rrezikur për kancer të mushkërive të bardha dhe të zorrës së trashë, sipas shumë hulumtimeve.

Në një hulumtim në vitin 2011, hulumtuesit kanë krahasuar nivelin e glukosinolateve tek njerëzit që kanë ngrënë brokoli dhe tek ata që kanë marrë shtesa nga ekstrakt i brokolit. 

Kanë zbuluar që kjo perime përmban protein të rëndësishëm që i ndihmon trupit ti tretë glukosinolatet për absorbim, ndërsa shtesat nga ekstrakti nuk e kanë pasur këtë protein. Pjesëmarrësit të cilët kanë përdorur shtesa artificiale kanë pasur tetë herë më pak glukosinolate në gjak dhe në urinë, sesa ata që e kanë ngrënë brokolin e freskët.

Zierja e gjatë e kësaj perimeje ul nivelin e këtij enzimi. Ekziston mënyrë për zgjidhjen e problemit - ruani ujin e zierjes për ta përdoru më vonë. Shumë hulumtues rekomandojnë ruajtjen e ujit të brokolit për ta përdorur në supë ose sos.

Një brengë në lidhje me ujin është që mund të përmbajë pesticide, dhe shmangia e kësaj është e mundur nëse blini ushqim organik. "Science alert" rekomandojnë edhe pregaditjen e brokolit në avull. 

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 
Total votes: 68

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 18/11/2018 - 15:19

Një recetë fantastike, e cila vendos ndonjëherë amvisat përballë sfidës nëse do ta përgatisin apo jo ashtu siç duhet.

Postuar: 16/11/2018 - 19:40

Supa me hudhra dhe qepë është një recetë perfekte për të rritur mbrojtjen e trupit.

Postuar: 16/11/2018 - 15:49

Sot do të sjellim recetën e disa ëmbëlsirave me origjinë nga Savona e Gjenova të quajtura golobet

Postuar: 16/11/2018 - 15:39

Për të gjithë ju që jeni kuriozë të përgatisni vetëm masën e pandispanjës, me shurupin sipër, ju

Postuar: 16/11/2018 - 13:09

Marinimi përdoret për ta zbutur dhe për t’i dhënë akoma dhe më shumë shije mishit.

Postuar: 15/11/2018 - 14:57

Furra nuk është e domosdoshme për të përgatitur kekun tuaj të preferuar.

Postuar: 13/11/2018 - 13:36

Një recetë speciale e pulës së pjekur me disa përbërës fantastik që lehtë gjenden në kuzhinë e që