Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Si të përgatisni brokolin në mënyrën e duhur

Postuar: 18/01/2018 - 20:05

Brokoli tani llogaritet si një ndër perimet më të shëndetshme, por vetëm nëse përgatitet në mënyrën e duhur. 

Mënyra më e rëndomtë e pregatitjes - zierja - i shkatërron vitaminat e shëndetshme - si vitaminat C dhe B nga perimet tjera, ashtu edhe nga brokoli. Por, ka shumë më tepër në informatat që shkencëtarët kanë filluar t'i zbulojnë.

Duket që dëmtimi ushqyes nga zierja është më i madh sesa vetëm shkatërrimi i vitaminave. Kjo mënyrë e përgatitjes e ndalon trupin të absorbojë përbërje të quajtura glukosinolate, gjë që mund të luajë rol në uljen e rrezikur për kancer të mushkërive të bardha dhe të zorrës së trashë, sipas shumë hulumtimeve.

Në një hulumtim në vitin 2011, hulumtuesit kanë krahasuar nivelin e glukosinolateve tek njerëzit që kanë ngrënë brokoli dhe tek ata që kanë marrë shtesa nga ekstrakt i brokolit. 

Kanë zbuluar që kjo perime përmban protein të rëndësishëm që i ndihmon trupit ti tretë glukosinolatet për absorbim, ndërsa shtesat nga ekstrakti nuk e kanë pasur këtë protein. Pjesëmarrësit të cilët kanë përdorur shtesa artificiale kanë pasur tetë herë më pak glukosinolate në gjak dhe në urinë, sesa ata që e kanë ngrënë brokolin e freskët.

Zierja e gjatë e kësaj perimeje ul nivelin e këtij enzimi. Ekziston mënyrë për zgjidhjen e problemit - ruani ujin e zierjes për ta përdoru më vonë. Shumë hulumtues rekomandojnë ruajtjen e ujit të brokolit për ta përdorur në supë ose sos.

Një brengë në lidhje me ujin është që mund të përmbajë pesticide, dhe shmangia e kësaj është e mundur nëse blini ushqim organik. "Science alert" rekomandojnë edhe pregaditjen e brokolit në avull. 

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 
You voted 5. Total votes: 69

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 13/12/2018 - 09:19

Qumështori me petë dhe arra të pjekura është një ëmbëlsirë e mrekullueshme, shija e të cilit është e pa  përshkruar kur përgatitet nga mjeshtëria e duarve të amvisave shqiptare.

Postuar: 10/12/2018 - 08:27

Nëse ka një recetë të traditës shqiptare që është e plotë në shije, e me të cilën nuk ngopesh asn

Postuar: 09/12/2018 - 10:25

Nëse je një nga njerëzit që nuk ulen kurrë në tavolinë për të ngrënë mëngjes, sepse koha nuk të p

Postuar: 07/12/2018 - 12:28

Dikur ishin ëmbëlsirat më magjepsëse për fëmijë e të rritur.

Postuar: 06/12/2018 - 13:26

Një sfidë e vërtetë është për amvisat pjekja e mishit në shtëpi.

Postuar: 05/12/2018 - 14:24

Në raste festash familjare apo edhe festa të ndryshme përherë amvisat përgatisin shëndetlie.

Postuar: 03/12/2018 - 14:58

Torta me peta dhe krem qumështi është e famshme në të gjithë botën dhe është një ndër ëmbëlsirat