Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Kjo është mënyra më e mirë për të gatuar orizin dhe për të larguar arsenikun

Postuar: 01/10/2018 - 08:30

Orizi jo vetëm që është shumë i lehtë për t’u gatuar por është dhe lehtësisht i tretshëm nga organizmi, duke e bërë atë një ushqim tepër të pëlqyer jo vetëm në kulturën aziatike, por edhe atë perëndimore. Por ekspertët duket se së fundmi kanë bërë disa hulumtime rreth vlerave ushqyese të orizit lidhur me metodën e gatimit.

Shumë lloje orizi janë të mbushura me arsenik për shkak të pesticideve dhe toksinave industriale që kanë mbetur në tokë. Andy Meharg, një profesor në Universitetin Queens në Belfast, provoi tri metoda të ndryshme të gatimit të orizit:
 
Së pari, ai gatoi orizin duke përdorur metodën tradicionale ku një gotë oriz përzihet me dy gota ujë, një metodë nga e cila orizi mbetej i mbushur plot me arsenik.
 
Në metodën e dytë, ai përdori pesë gota ujë për 1 gotë orizi. Kjo mënyrë gatimi bëri që orizi të humbte gati gjysmën e arsenikut në oriz, ndërsa sipas metodës se tretë Meharg la orizin në ujë gjatë gjithë natës, përpara se të gatuante atë. Ai zbuloi se kjo mënyrë reduktonte arsenikun me 80%.
 
Kjo është mënyra e duhur e gatimit:
 
Lini orizin në ujë gjatë gjithë natës
 
Në një tenxhere shtoni në raport 5:1 ujë dhe oriz dhe lëreni të ziejë për 15 minuta.

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 
Total votes: 12

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 13/10/2018 - 17:10

Trupi i njeriut mbledh sasi të mëdha toksinash çdo ditë.

Postuar: 13/10/2018 - 17:06

Keni vendosur të mbani regjim, por ndieheni gjithmonë të uritur?

Postuar: 13/10/2018 - 17:01

Kjo sallatë është praktike, e shpejtë për t’u përgatitur dhe shumë e shijshme, kjo sallatë

Postuar: 11/10/2018 - 20:08

Recetë shumë e vjetër e Emilia Romanjës, e trashëguar brez pas brezi nga gjyshet, tipike për Pash

Postuar: 08/10/2018 - 15:51

Këtu ju do të gjeni një recet të thjeshtë që mund ta pëlqeni të gjithë.

Postuar: 08/10/2018 - 15:20

Një pjatë e shpejtë, me pak kalori dhe e lehtë.

Përbërsit:

Postuar: 08/10/2018 - 12:10

Për 12 krepa:

3 vezë

250 gr. miell

40 gr. gjalpë

500 ml. qumësht