Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Mënyra më e mirë e përgatitjes së shëndetlies me shije të përsosur

Postuar: 05/12/2018 - 14:24

Në raste festash familjare apo edhe festa të ndryshme përherë amvisat përgatisin shëndetlie.

Një delikatesë e përgatitur me mjeshtëri nga nënat dhe gjyshet shqiptare.

Me arra dhe mjaltë, shëndetlia është një ëmbëlsirë që kënaq nepsin e oreksin në çdo kohë të ditës.

Receta e saj është ndër më të vjetrat e kuzhinës shqiptare dhe një ndër ëmbëlsirat që përherë përcjellin gëzimin dhe harenë familjare.

E përgatitur krejt lehtë, receta e saj kërkon kujdes e mbi gjitha shumë dashuri për të përftuar në fund këtë ëmbëlsirë fantastike të mbushur me arra dhe zbutur me mjaltë.

Shëndetlia shoqërohet mjaft mirë me një filxhan çaj, akullore por edhe fruta të ndryshme, veçanërisht me mollë ose ftonj.

Përgatitja e Shëndetlies krejt lehtë në shtëpi   

(Receta më poshtë është për përgatitjen e 25 copë shëndetlie)

3 gota ujë me miell gruri

1 gotë uji me sheqer

3 lugë gjelle mjaltë

2 kokrra vezë

200 gr gjalpë

200 gr arra

1 lugë kafeje sodë

Pak vanilje

Dy filxhanë kafeje me ujë

(Për shurupin)

3 gota uji sheqer

2 gota e gjysmë me ujë 

Përgatitja

Në një enë përzihen mirë vezët, sheqeri, mjalti dhe gjalpi dhe në fund shtrohen arrët.

Më pas masës i shtohet mielli i përzier me sodë buke.

Zihet brumi, i cili nuk duhet punuar shumë që të mos bëhet elastik.

Brumi i përgatitur vihet në tavë të lyer me pak gjalpë, rrafshohet me dorë, lyhet sipërfaqja me vezë, I bëhet disa viza me pirun dhe piqet për 30-35 minuta.

Pas pjekjes ftohet dhe pritet në formë rombi.

Gjatë kohës që ëmbëlsira piqet përgatisim shurupin, hedhim ujin dhe sheqerin në një enë derisa sheqeri të ketë shkrirë plotësisht dhe të përftohet shurupi.

Në fund mbi ëmbëlsirën hidhet shurupi i vakët i trashë si i bakllavasë dhe i aromatizuar me vanilje.

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 11/02/2019 - 19:54

Për brumin:
200g miell 
2 vezë 

Postuar: 10/02/2019 - 23:27

Kafeja turke është e famshme në të gjithë botën jo vetëm për shijen dhe stilin e veçantë të përga

Postuar: 10/02/2019 - 20:14

Hollimi i petëve të byrekut vet në shtëpi është një traditë, me të cilën padyshim krenohen gjithë

Postuar: 10/02/2019 - 19:06

Nëse doni të konsumoni diçka të shijshme për të plotësuar oreksin por edhe për ta kënaqur atë, zg

Postuar: 06/02/2019 - 22:35

Na qëllon të gjithëve që në situata të caktuara, të përfundojmë duke ngrënë për darkë një salla

Postuar: 05/02/2019 - 14:55

Tava e pulës së pjekur me patate është ndër recetat më të preferuara të shqiptarëve.

Postuar: 02/02/2019 - 23:23

 Supa me avokado dhe spinaq është një pjatë mjaft ushqyese, e përshtatshme veçanërisht në pe