Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Pengjiri i Kolonjës/ Tradita e ëmbël e nënave shqiptare

Postuar: 21/07/2018 - 21:11

Pengjiri jo vetëm që përgatitet ashtu si dikur por është pjesë e pandashme e listës së ëmbëlsirave tradicionale që ndodhen në shumë pastiçeri.

Kulinaria shqiptare spikat në secilën prej krahinave të saj. Receta të ëmbla e të kripura, autentike shqiptare të trashëguara brez pas brezi deri në ditët e sotme.

Bëhet fjalë për Pengjirin, një ëmbëlsirë fantastike e butë dhe me sherbet që të përfshin tërësisht me shijen e saj.

Pengjiri është traditë edhe e Korçës, Pogradecit si edhe Ersekës. Dikur, gratë kolonjare e përgatisnin Pengjirin kur familja kishte një ditë të shënuar feste, ditëlindje apo edhe gëzime të tjera familjare.

Sot, Pengjiri jo vetëm që përgatitet ashtu si dikur por është pjesë e pandashme e listës së ëmbëlsirave tradicionale që ndodhen në shumë pastiçeri e gjithashtu në restorante të ndryshme.

Përgatitja e Pengjirit në Shtëpi

Përbërësit

10 vezë të freskëta

10 lugë gjelle sheqer

10 lugë gjelle miell gruri

1 lugë e vogël kafeje me sodë

Thelpinj bajamesh (sipas dëshirës)

Për sherbetin

5 gota ujë

1 kg sheqer

Një lugë kafeje vanilje pluhur

Lëngu i një kokërr limoni

Përgatitja e sherbetit

Sugjerohet të hidhni gjithë përbërësit në një tenxhere dhe t’i lini të ziejnë derisa masa të trashet në formën e sherbetit.

Përgatitja e ëmbëlsirës

Si fillim, në një tas të madh shtohen të bardhat e vezëve dhe rrihen fort bashkë me sheqerin derisa të krijohet një masë e njëtrajtë dhe e fryrë si shkumë.

Më pas shtohen të verdhat e vezëve, dhe rrihen. Shtohet mielli lugë-lugë ndërsa masa trazohet pa ndërprerje.

E gjithë masa hidhet në tepsi e cila është lyer më parë me pak vaj dhe është spërkatur me pak miell.

Gjithashtu këshillohet që tepsia të mbushet në ¾ e lartësisë së saj, sepse gjatë pjekjes brumi rrit vëllimin e tij.

Futet për pjekje në furrë të parangrohur në temperaturën 150 gradë. E lëmë të piqet përreth 1 orë derisa sipërfaqja të marrë ngjyrë të kuqërremtë.

Kur hiqet nga furra lihet të ftohet dhe i hidhet sherbet i vakët.

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 
Total votes: 48

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 09/12/2018 - 10:25

Nëse je një nga njerëzit që nuk ulen kurrë në tavolinë për të ngrënë mëngjes, sepse koha nuk të premton asnjëherë, këtë radhë të duhen vetëm 5 minuta për një mëngjes të shëndetshëm dhe super të shpejtë.

Postuar: 07/12/2018 - 12:28

Dikur ishin ëmbëlsirat më magjepsëse për fëmijë e të rritur.

Postuar: 06/12/2018 - 13:26

Një sfidë e vërtetë është për amvisat pjekja e mishit në shtëpi.

Postuar: 05/12/2018 - 14:24

Në raste festash familjare apo edhe festa të ndryshme përherë amvisat përgatisin shëndetlie.

Postuar: 03/12/2018 - 14:58

Torta me peta dhe krem qumështi është e famshme në të gjithë botën dhe është një ndër ëmbëlsirat

Postuar: 29/11/2018 - 14:22

E ka emrin supa e Sulltanit sepse ka qenë ndër recetat e veçanta që përgatitej më shpesh e shtroh

Postuar: 29/11/2018 - 13:04

Kjo është një recetë me shijë të mrekullueshme që padyshim mbush gjithë shtëpinë me aromën e saj