Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Përgatitja e turlisë verore

Postuar: 22/07/2018 - 21:10

Përbërësit më poshtë janë për 4-5 persona. Nëse preferoni ta përgatisni edhe me mish duke shtuar 4-5 thela mishi.

1,5 kg perime të ndryshme sipas dëshirës patëllxhanë, kungulleshka, bamje, mashurka, patate, bizele, speca, karrota etj

2 filxhanë kafeje vaj ulliri

2 kokrra qepë mesatare

3 kokrra domate mesatare

kripë e piper

1 tufë majdanoz

4-5 thelpinj hudhër (sipas preferencës)

Përgatitja

Turlia ka nevojë për të paktën 3 ose më tepër lloje perimesh. Rekomandohet të përdorni patëllxhanë, speca, kungulleshka, patate, karrota, bizele e të tjera.

Lajini perimet e përzgjedhura me ujë të bollshëm.

Patëllxhanët qërojini sipas dëshirës dhe mbajini në pak ujë me kripë për t’u hequr hidhësinë.

Bamjeve duhet t’u pastroni bishtin dhe t’i lini pak në ujë me kripë ose ujë me uthull që t’u zbutet pushi.

Karrotat duhet t’i lani dhe t’i qëroni hollë sepse të gjitha vlerat e saj ndodhen në pjesën e poshtme të lëkurës.

Qërojini qepët dhe prijini hollë.

Qëroni patatet dhe prijini në kubikë.

Specat jeshilë ose të kuqë prijini në shiritë të hollë.

Kungulleshkat pastrojini dhe qërojini sipas dëshirës dhe prijini në katrorë ose formën tuaj të preferuar.

Domatet lahen dhe u hiqet cipa duke i zhytur në ujë të ngrohtë.

Më pas kalojini në rende.

Të gjitha perimet nëse dëshironi, kavërdisen më parë lehtë me vaj ulliri dhe lihen mënjanë.

Më pas në një tenxhere tjetër hidhni dy lugë vaj ulliri dhe kavërdisni qepën në një temperaturë mesatare.

Pasi qepët të jenë zbutur dhe të kenë marrë një nuancë të lehtë kafe, hidhen domatet e qëruara nga cipa dhe kripën. (Nëse do ta përgatisni me mish, atëherë mishin kaurdiseni pas qepëve e më tej vijoni procesin e gatimit).

Merrni një tenxhere me fund të gjerë, dhe vendosni një shtresë me feta domate.

Më pas shtoni perimet e kavërdisura sipas rradhës: speca, patëllxhanë, karrota, kungulleshka, bamje dhe patatet.

Shtoni lëng mishi ose ujë, mbulojeni tenxheren me kapak dhe vendoseni të ziejë në zjarr të ngadaltë.

10 minuta përpara heqjes nga zjarri shtoni thelpinjtë e grirë të hudhrës, koprën dhe majdanozin.

Sipas preferencës mund të shtoni edhe piper djegës ose piper të zi.

Turlia mund të përgatitet edhe në tavë balte. Perimet e kavërdisura vendosen në rreshta, mbushen me salcë dhe piqen në furrë.

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 
Total votes: 4

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 14/08/2018 - 23:21

Kur përgatitni mish viçi në këtë mënyrë, e gjitha që ju mbetet është që të zgjidhni, salcë të mirë, pikante, ta shërbeni dhe ta shijoni!

Përbërësit:

– 2 copë ramstek

– 1 lugë erëza

Postuar: 14/08/2018 - 22:48

Përbërësit

6 kokrra patate

300 gr djath të verdhë

200 gr pançetë

Postuar: 14/08/2018 - 22:45

Përbërësit

4-5 kunguj të njomë

1 kokërr vezë

300 gr djath të bardhë

Postuar: 14/08/2018 - 22:42

Përbërësit

1 kg mish qingji (pjesa e kofshës)

2 thelpinj hudhër

Postuar: 13/08/2018 - 22:01

Patëllxhani është një perime që bie gjithmonë në sy në stendat e fruta perimeve në kryeqytet dhe

Postuar: 13/08/2018 - 21:57

Përbërësit

2 gota miell

1 bustinë pluhur pjekës

2-3 gotë sheqer

Postuar: 12/08/2018 - 16:56

Të shijshme, të lehta, të ëmbla e të kripura, krepa ka rrëmbyer zemrat e gjithë shqiptarëve me sh