Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Pure me patëllxhanë të pjekur me hudhra

Postuar: 13/08/2018 - 22:01

Patëllxhani është një perime që bie gjithmonë në sy në stendat e fruta perimeve në kryeqytet dhe përtej tij.

Përdorimi i tij mbetet pjesë e traditës orientale të gatimit me shembullin më të mirë atë të tavës ‘imam bajalldi’, por edhe format e reja të gatimit si pjesë e turlive me zarzavate të ziera janë tradicionale për shqiptarët.

Për 4-5 persona nevojiten

1 kg patëllxhanë

4-5 lugë gjelle vaj ulliri

1 hudhër mesatare

Spec djegës

Kripë

Piper

Majdanoz i freskët i grirë hollë

Përgatitja

Këshillohet që për këtë gatim zgjidhet patëllxhanë me tul dhe pa fara.

Patëllxhanët vendosen të piqen në furrë me gjithë lëkurë, ose me pak vaj ulliri në tenxhere me presion.

Nëse vendosni t’i piqni të paprera duhet t’i lini përreth 1 orë në furrë të para ngrohur me 200 gradë celsius.

Për të parë nëse janë pjekur sa duhet mund t’i shpojmë me një pirun, nëse arrin që piruni të depërtojë lehtësisht patëllxhanët janë gati.

U qërohet cipa dhe grijmë hollë në një dërrasë druri. Në një pjatë të thellë vendosim disa letra kuzhine dhe aty lëmë patëllxhanët e prerë, në mënyrë që t’u largohet lagështira e tepërt.

Më pas i vendosim patëllxhanët e grirë në një tas, u shtojmë hudhra të shtypura, kripë dhe piper sipas dëshirës, vaj ulliri dhe pak spec djegës.

Nëse preferoni që kjo pure të ketë një përmbajtje kremoze atëherë shtojini të gjithë përbërësit në mikser duke hedhur gradualisht vajin e ullirit.

Masa përzihet lehtë me një lugë druri, në mënyrë që të mos prishet forma kubike e copave të patëllxhanit. Tasin me purenë e patëllxhanëve vendoseni për disa minuta në frigorifer të pushojë.

Për t’i shtuar akoma dhe më shumë shijen kësaj recete, sugjerohet që t’i shtoni dhe pak majdanoz të grirë hollë.

Kjo pure shërbehet e spërkatur me vaj ulliri dhe shoqërohet në mënyrë të përkryer me bukë të thekur.

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 
Total votes: 9

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 21/09/2018 - 13:56

Një traditë e ëmbël dhe mbi të gjitha shumë e shijshme.

Postuar: 21/09/2018 - 11:16

A do të hash e të bësh qejf?

Postuar: 21/09/2018 - 10:47

Hurma është një frut vjeshtak që mund të gjendet në treg që në fillim të muajit shtator.

Postuar: 21/09/2018 - 10:28

Fjala “ashura” vjen nga arabishtja dhe rrjedh nga rrënja “ashr” që në gju

Postuar: 20/09/2018 - 18:21

Kjo supë mund të konsumohet sa herë që ndiheni të uritur dhe do t’ju ndihmojë të digjni kil

Postuar: 19/09/2018 - 13:57

Pa dyshim, jahnia shqiptare është ndër pjatat më të shijshme, të cilën amvisat kujdesen ta përgat

Postuar: 19/09/2018 - 12:41

Në shekullin e 10-të, mjekët arabë e përdornin sherebelën për të kthjelluar mendjen.