Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Sekretet e përgatitjes së kafesë turke me shijen perfekte

Postuar: 10/02/2019 - 23:27

Kafeja turke është e famshme në të gjithë botën jo vetëm për shijen dhe stilin e veçantë të përgatitjes por edhe aftësitë për të treguar të ardhmen, për ata që besojnë rrëfenjat e saj.

Nëse në botë besohet se dashuria kalon nga stomaku, në perandorinë Otomane e në Turqinë e ditëve të sotme, dashuria kalon në filxhanin e kafesë.

Në kohën e sulltanëve, hiret dhe aftësia e bërjes së kafesë ishin çelësi i suksesit për humor të mirë

Në ditë e sotme, një nuse e re arrin të befasojë bashkëshortin edhe falë cilësive në përgatitjen e një filxhani kafeje me kajmak.

Mjeshtëria në Përgatitjen e Kafesë Turke

Përgatitja e një filxhani kafeje nuk është diçka që duhet bërë shkel e shko.

Përpara përgatitjes, një amvisë duhet të ketë pajisjet e duhura: kafenë pluhur, xhezvenë, filxhanin, lugën e drurit, sheqerin dhe ujin

Bluarja e Kafesë

Kafeja e bluar e freskët është çelësi i suksesit të një filxhani të shijshëm.

Zakonisht, amvisat mbajnë në shtëpi mulli kafeje të përmasave të vogla për të prodhuar kafenë pluhur njësoj si kakaoja.

Sasitë e mëdha duhen ruajtur në një enë qelqi të mbyllur hermetikisht.

Servirja

Servirja është një aspekt i rëndësishëm i shijimit të kafesë turke.

Ajo serviret në filxhanë më të vegjël se ajo e kafesë espresso.

Çdo amvisë e di sa lezeton kafeja turke e servirur në filxhanë të bukur e të hijshëm.

Xhezveja

Xhezveja duhet të jetë prej bakri ose inoksi.

Ajo rekmandohet e vogël me të cilën mund të përgatisni një ose maksimumi dy filxhanë kafeje.

Sheqeri

Ekspertët thonë se sheqeri duhet hedhur në fillim të përgatitjes së kafesë.

Kjo është arsyeja përse pyetja e parë që bëhet në porosinë e kafesë është sa e ëmbël duhet të jetë ajo.

Amvisat shqiptare e pijnë kafenë ‘të mesme’ që do të thotë me një sasi mesatare sheqeri.

Kjo sasi përkthehet në një ose dy kubikë sheqeri ose një lugë e gjysmë çaji me sheqer.

Uji

Filxhani ku do të serviret kafeja përdoret si njësi matëse për ujin.

Nëse do të përgatisni dy filxhanë kafe, atëherë në xhezve duhet të hidhni dy filxhanë me ujë.

Përgatitja:

Një filxhan ujë kërkon një lugë druri kafeje me pluhurin e sapobluar.

Ekspertët rekomandojnë lugën e drurit sepse ajo metalike ndikon tek shija e kafesë.

Kafeja nuk duhet përzier kur hidhet në xhezve.

Ajo duhet lënë të tretet vetë në ujë.

Më pas shtohet sheqeri në varësi të ëmbëlsisë që dëshironi.

Kafeja duhet zier në një temperaturë të ulët e për këtë kërkon kohë dhe durim

Kafesë i duhet qëndruar mbi kokë por nuk duhet përzier.

Me kalimin e sekondave, sheqeri dhe kafeja do të shkrihen me njëri tjetrin dhe do të formojnë pijen e shumëdëshiruar.

Kur kafja të nisë të formohet, mund t’i jepni një përzierje të lehtë me lugë druri por pa shpërqendruar bulëzat.

Shtresën e parë të kafesë të valuar mund ta hidhni menjëherë në filxhan dhe më pas xhezvenë ta ktheni sërish në zjarr.

Me valën e dytë dhe të tretë kafeja do të ketë një shije fantastike dhe servirja do të jetë e denjë si për një sulltaneshë./AgroWeb

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 11/02/2019 - 19:54

Për brumin:
200g miell 
2 vezë 

Postuar: 10/02/2019 - 20:14

Hollimi i petëve të byrekut vet në shtëpi është një traditë, me të cilën padyshim krenohen gjithë

Postuar: 10/02/2019 - 19:06

Nëse doni të konsumoni diçka të shijshme për të plotësuar oreksin por edhe për ta kënaqur atë, zg

Postuar: 06/02/2019 - 22:35

Na qëllon të gjithëve që në situata të caktuara, të përfundojmë duke ngrënë për darkë një salla

Postuar: 05/02/2019 - 14:55

Tava e pulës së pjekur me patate është ndër recetat më të preferuara të shqiptarëve.

Postuar: 02/02/2019 - 23:23

 Supa me avokado dhe spinaq është një pjatë mjaft ushqyese, e përshtatshme veçanërisht në pe

Postuar: 30/01/2019 - 13:54

Gripi është gjëja më e mërzitshme që mund t’i ndodh dikujt gjatë sezoni të dimrit.