Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Si përgatitet ashura, ëmbëlsira e mrekullueshme? Ja çfarë kuptimi ka

Postuar: 21/09/2018 - 10:28

Fjala “ashura” vjen nga arabishtja dhe rrjedh nga rrënja “ashr” që në gjuhën arabe do të thotë dhjetë. Dita e Ashures është dita e dhjetë e muajit Muharem në fenë bektashiane.

Ashurja ndryshe quhet pudingu i Noes dhe sipas legjendës thuhet që barka e Noes u ndal në afërsi të malit Arat në Turqi dhe meqënëse rezervat ushqimore ishin të pakta dhe iu kishte ngelur vetëm grurë dhe sheqer gatuan këtë ëmbëlsirë të veçantë që quhet ashure.

Receta origjinale është si më poshtë:

Përbërësit:

200 gr grurë për ashure

50 gr qiqra

100 gr sheqer

150 gr arra, bajame, lajthi

50 gr rrush të thatë

fiq të thatë sipas dëshirës

3 kokrra karafil

2 lugë kanellë

Disa kokrra shegë për zbukurim

2 lugë niseshte1 lugë e vogël vanilje

Përgatitja:

Marrim një tenxhere dhe hedhim grurin mbasi e kemi larë.

Shtojmë 2.5 litra ujë dhe e vendosim të zihet në zjarr të ngadaltë derisa të plasaritet gruri. Hedhim kripën, qiqrrat, sheqerin, rrushin e thatë, fiqtë e thatë, kanellën, karafilat, lajthitë dhe gjysmën e arrave.

Marrim një enë dhe shtojmë niseshtenë bashkë me pak ujë dhe e përziejmë masën duke ia shtuar tenxheres në zjarr. E lemë të marrë valë pak minuta dhe më pas e zbrazim nëpër tasa dhe sipër i hedhim arrat e mbetura, shegët dhe pak kanellë.

E lemë në frigorifer për disa orë në mënyrë që të ftohet dhe të marrë shijen e duhur.

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 
Total votes: 25

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 23/10/2018 - 09:48

Janë jo të pakta rastet kur dashuria zëvendësohet nga lekët.

Postuar: 19/10/2018 - 11:53

PËRBËRËSIT

4 mollë të mëdha të verdha

100 gr sheqer kaf

Postuar: 18/10/2018 - 18:47

PËRBËRËSIT për tavë me diametër 22/24 cm:

Postuar: 18/10/2018 - 13:16

Me siguri edhe juve ju ka ndodhur që nga copa shumë e mirë e mishit të zgjedhur, pas fërgimit të

Postuar: 18/10/2018 - 13:12

Përbërësit

1 lugë gjelle vaj ulliri

1-2 kilogramë mish viçi

Postuar: 18/10/2018 - 13:07

Koha e përgatitjes: 10 min –          Koha e g

Postuar: 18/10/2018 - 12:59

Kjo është konsideruar si një ndër supërat më të shijshme, por edhe me efekte shëndetësore shumë t