BREAKING NEWS

Gati lirimi i Sali Berishës dhe Jamarbër Malltezit nga burgu, ja çfarë përmban marrëveshja e Edi Ramës me “Rithemelimin”, nga shkatërrimi i SPAK dhe rrëzimi i ligjit të dekriminalizimit, te ngritja e komisionit anti-reformë

Gati lirimi i Sali Berishës dhe Jamarbër Malltezit nga burgu, ja
x
BREAKING NEWS

Ja çeta e grabitjes së pronave të ushtrisë, nga presidenti Bajram Begaj, te Xhaçka dhe Belinda Balluku, zbardhen shkeljet e rënda penale për interesat e oligarkëve, si u vendos në rrezik siguria kombëtare, operacionaliteti i Forcës Detare dhe detyrimet...

Ja çeta e grabitjes së pronave të ushtrisë, nga presidenti
x
BREAKING NEWS

Katër atentate e plagosje në katër ditë ministrit të suksesshëm Taulant Balla, policia mbledh gëzhojat e ekzekutimeve

Katër atentate e plagosje në katër ditë ministrit të
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela: Serbët u infiltruan në Shqipëri në vitet ’92-’97 me ndihmën e qeverisë “Berisha” dhe u investuan për të shkatërruar ekonominë e vendit, ja dosja e ‘nxehtë’ që është mbuluar nga pluhuri i harresës dhe si SPAK mund të çojë pas hekurave 2 ...

Spartak Ngjela: Serbët u infiltruan në Shqipëri në vitet
x
BREAKING NEWS

16 vite nga masakra e “Gërdecit”, ja të fshehtat tronditëse të aferës së fabrikës së vdekjes, në “lojë” ishin 10 miliardë dollarë, nga zhdukja e dëshmitarëve, te kërcënimet e Shkëlzenit për Luan Hoxhën për t’i mbyllur gojën dhe alibitë e Berishës për t...

16 vite nga masakra e “Gërdecit”, ja të fshehtat
x
BREAKING NEWS

Nga zbërthimi i bisedave sekrete, te skema që ndoqi kreu i ARRSH për të përfituar miliona euro nga kompania e tij që e deklaroi të shitur, zbardhen të tjera detaje nga arrestimi i Evis Berberit dhe dy biznesmenëve, ja çfarë u zbulua nga celularët e sek...

Nga zbërthimi i bisedave sekrete, te skema që ndoqi kreu i ARRSH
x
BREAKING NEWS

Pas Ogerta Manastirliut, edhe Belinda Balluku drejt dorëheqjes dhe prangave, ja të gjitha skandalet ku është përfshirë zv/kryeministrja

Pas Ogerta Manastirliut, edhe Belinda Balluku drejt dorëheqjes dhe
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri plas “bombën”, Flamur Noka dhe Luçiano Boçi shkuan në Janinë me një thes me para, ja personazhi misterioz që takuan për të goditur kundërshtarët e Sali Berishës në Tiranë, zbardhen pazaret

Idajet Beqiri plas “bombën”, Flamur Noka dhe Luçiano
x

Guzhinë

Si të përgatisim glikonë e patëllxhanit?

Si të përgatisim glikonë e patëllxhanit?

Patëllxhani është ndër perimet më të preferuarat jo vetëm në Shqipëri por edhe në botë pasi përfitimet shëndetësore të tij janë tepër të larta.

Tradita e amvisave shqiptare në përgatitjen e glikove është fantastike.

Pavarësisht se glikotë tradicionale mbeten ajo e arrës, shalqinit dhe qershisë, një ndër më të veçantat mbetet glikoja e patëllxhanit.

Me shije magjepsëse dhe krejt unike, kjo gliko mahnit këdo që e provon ndaj dhe është një ndër delikatesat më të veçanta që amvisat përgatisin për të ëmbëlsuar më të dashurit e tyre por edhe për të gostisur miqtë e mysafirët.

Për përgatitjen e kësaj glikoje duhen patëllxhanë të vegjël, të cilët gjenden lehtësisht në tregjet e fshatarëve.

Përbërësit

1 kg patëllxhanë të vegjël

1 kg sheqer

2 lugë lëng limoni

2 gjethe barbaroze

2 gota të mëdha me ujë

Bajame ose arra (aq sa patëllxhanë kemi)

2 lugë supe me gëlqere

10 gota me ujë

Përgatitja

Përgatitja e glikosë me mini patëllxhanë është art më vete. Si fillim, me një thikë pastrojmë hollë lëkurën e mini patëllxhanëve si dhe u presim bishtat.

Pas këtij procesi, përgatisim në një enë ujin me gëlqere dhe vendosim patëllxhanët duke i lënë deri në tre orë.

Më pas mini patëllxhanët i nxjerrim nga uji me gëlqere dhe i shpëlajmë mirë me ujë të bollshshëm derisa të sigurohemi që uji i gëlqeres është pastruar tërësisht.

Pas këtij procesi, përgatisim sherbetin. Në një tenxhere hedhim ujin dhe sheqerin dhe i lëmë të vlojmë për rreth 15 minuta.

Më pas në enën me sherbet vendosim mini patëllxhanët dhe i valojmë përreth 10 minuta ndërsa zjarrin e vendosim në nivel të ngadaltë.

Pasi i heqim nga zjarri, i lëmë në tenxhere për një ditë të plotë ndërsa shtojmë vaniljen.

Ditën tjetër, u hedhim lëngun e limonit dhe i vendosim sërish në zjarr duke i vluar për pak, derisa sherbeti të lidhet.

Sipas dëshirës, mini patëllxhanëve mund t’u vendosim në brendësi edhe një bajame të bardhë ose thelpi arre.

Pas këtij procesi, glikotë e patëllxhanit janë gati. Pasi ftohen i vendosim në vazo qelqi, u hehdim nga një degë me lule barbaroze për aromë dhe i ruajmë në frigorifer.