Gati lirimi i Sali Berishës dhe Jamarbër Malltezit nga burgu, ja çfarë përmban marrëveshja e Edi Ramës me “Rithemelimin”, nga shkatërrimi i SPAK dhe rrëzimi i ligjit të dekriminalizimit, te ngritja e komisionit anti-reformë
Ja çeta e grabitjes së pronave të ushtrisë, nga presidenti Bajram Begaj, te Xhaçka dhe Belinda Balluku, zbardhen shkeljet e rënda penale për interesat e oligarkëve, si u vendos në rrezik siguria kombëtare, operacionaliteti i Forcës Detare dhe detyrimet...
Katër atentate e plagosje në katër ditë ministrit të suksesshëm Taulant Balla, policia mbledh gëzhojat e ekzekutimeve
Spartak Ngjela: Serbët u infiltruan në Shqipëri në vitet ’92-’97 me ndihmën e qeverisë “Berisha” dhe u investuan për të shkatërruar ekonominë e vendit, ja dosja e ‘nxehtë’ që është mbuluar nga pluhuri i harresës dhe si SPAK mund të çojë pas hekurave 2 ...
16 vite nga masakra e “Gërdecit”, ja të fshehtat tronditëse të aferës së fabrikës së vdekjes, në “lojë” ishin 10 miliardë dollarë, nga zhdukja e dëshmitarëve, te kërcënimet e Shkëlzenit për Luan Hoxhën për t’i mbyllur gojën dhe alibitë e Berishës për t...
Nga zbërthimi i bisedave sekrete, te skema që ndoqi kreu i ARRSH për të përfituar miliona euro nga kompania e tij që e deklaroi të shitur, zbardhen të tjera detaje nga arrestimi i Evis Berberit dhe dy biznesmenëve, ja çfarë u zbulua nga celularët e sek...
Pas Ogerta Manastirliut, edhe Belinda Balluku drejt dorëheqjes dhe prangave, ja të gjitha skandalet ku është përfshirë zv/kryeministrja
Idajet Beqiri plas “bombën”, Flamur Noka dhe Luçiano Boçi shkuan në Janinë me një thes me para, ja personazhi misterioz që takuan për të goditur kundërshtarët e Sali Berishës në Tiranë, zbardhen pazaret
Patëllxhani është ndër perimet më të preferuarat jo vetëm në Shqipëri por edhe në botë pasi përfitimet shëndetësore të tij janë tepër të larta.
Tradita e amvisave shqiptare në përgatitjen e glikove është fantastike.
Pavarësisht se glikotë tradicionale mbeten ajo e arrës, shalqinit dhe qershisë, një ndër më të veçantat mbetet glikoja e patëllxhanit.
Me shije magjepsëse dhe krejt unike, kjo gliko mahnit këdo që e provon ndaj dhe është një ndër delikatesat më të veçanta që amvisat përgatisin për të ëmbëlsuar më të dashurit e tyre por edhe për të gostisur miqtë e mysafirët.
Për përgatitjen e kësaj glikoje duhen patëllxhanë të vegjël, të cilët gjenden lehtësisht në tregjet e fshatarëve.
Përbërësit
1 kg patëllxhanë të vegjël
1 kg sheqer
2 lugë lëng limoni
2 gjethe barbaroze
2 gota të mëdha me ujë
Bajame ose arra (aq sa patëllxhanë kemi)
2 lugë supe me gëlqere
10 gota me ujë
Përgatitja
Përgatitja e glikosë me mini patëllxhanë është art më vete. Si fillim, me një thikë pastrojmë hollë lëkurën e mini patëllxhanëve si dhe u presim bishtat.
Pas këtij procesi, përgatisim në një enë ujin me gëlqere dhe vendosim patëllxhanët duke i lënë deri në tre orë.
Më pas mini patëllxhanët i nxjerrim nga uji me gëlqere dhe i shpëlajmë mirë me ujë të bollshshëm derisa të sigurohemi që uji i gëlqeres është pastruar tërësisht.
Pas këtij procesi, përgatisim sherbetin. Në një tenxhere hedhim ujin dhe sheqerin dhe i lëmë të vlojmë për rreth 15 minuta.
Më pas në enën me sherbet vendosim mini patëllxhanët dhe i valojmë përreth 10 minuta ndërsa zjarrin e vendosim në nivel të ngadaltë.
Pasi i heqim nga zjarri, i lëmë në tenxhere për një ditë të plotë ndërsa shtojmë vaniljen.
Ditën tjetër, u hedhim lëngun e limonit dhe i vendosim sërish në zjarr duke i vluar për pak, derisa sherbeti të lidhet.
Sipas dëshirës, mini patëllxhanëve mund t’u vendosim në brendësi edhe një bajame të bardhë ose thelpi arre.
Pas këtij procesi, glikotë e patëllxhanit janë gati. Pasi ftohen i vendosim në vazo qelqi, u hehdim nga një degë me lule barbaroze për aromë dhe i ruajmë në frigorifer.