Kërko Për

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Si të përgatisim glikonë e patëllxhanit?

Postuar: 21/07/2018 - 22:54

Patëllxhani është ndër perimet më të preferuarat jo vetëm në Shqipëri por edhe në botë pasi përfitimet shëndetësore të tij janë tepër të larta.

Tradita e amvisave shqiptare në përgatitjen e glikove është fantastike.

Pavarësisht se glikotë tradicionale mbeten ajo e arrës, shalqinit dhe qershisë, një ndër më të veçantat mbetet glikoja e patëllxhanit.

Me shije magjepsëse dhe krejt unike, kjo gliko mahnit këdo që e provon ndaj dhe është një ndër delikatesat më të veçanta që amvisat përgatisin për të ëmbëlsuar më të dashurit e tyre por edhe për të gostisur miqtë e mysafirët.

Për përgatitjen e kësaj glikoje duhen patëllxhanë të vegjël, të cilët gjenden lehtësisht në tregjet e fshatarëve.

Përbërësit

1 kg patëllxhanë të vegjël

1 kg sheqer

2 lugë lëng limoni

2 gjethe barbaroze

2 gota të mëdha me ujë

Bajame ose arra (aq sa patëllxhanë kemi)

2 lugë supe me gëlqere

10 gota me ujë

Përgatitja

Përgatitja e glikosë me mini patëllxhanë është art më vete. Si fillim, me një thikë pastrojmë hollë lëkurën e mini patëllxhanëve si dhe u presim bishtat.

Pas këtij procesi, përgatisim në një enë ujin me gëlqere dhe vendosim patëllxhanët duke i lënë deri në tre orë.

Më pas mini patëllxhanët i nxjerrim nga uji me gëlqere dhe i shpëlajmë mirë me ujë të bollshshëm derisa të sigurohemi që uji i gëlqeres është pastruar tërësisht.

Pas këtij procesi, përgatisim sherbetin. Në një tenxhere hedhim ujin dhe sheqerin dhe i lëmë të vlojmë për rreth 15 minuta.

Më pas në enën me sherbet vendosim mini patëllxhanët dhe i valojmë përreth 10 minuta ndërsa zjarrin e vendosim në nivel të ngadaltë.

Pasi i heqim nga zjarri, i lëmë në tenxhere për një ditë të plotë ndërsa shtojmë vaniljen.

Ditën tjetër, u hedhim lëngun e limonit dhe i vendosim sërish në zjarr duke i vluar për pak, derisa sherbeti të lidhet.

Sipas dëshirës, mini patëllxhanëve mund t’u vendosim në brendësi edhe një bajame të bardhë ose thelpi arre.

Pas këtij procesi, glikotë e patëllxhanit janë gati. Pasi ftohen i vendosim në vazo qelqi, u hehdim nga një degë me lule barbaroze për aromë dhe i ruajmë në frigorifer.

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 
Total votes: 7

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 18/08/2018 - 12:11

Nëse keni zakon të përgatitni gjithçka dhe ti lani  ushqimet para gatimit, duke menduar se do ti pastroni nga bakteret, mendohuni përsëri.

Postuar: 18/08/2018 - 12:06

 Përbërësit:

Postuar: 16/08/2018 - 21:57

Problemi që haset më shumë kur mishi i pulës gatuhet në furrë, është se bëhet shumë i thatë.

Postuar: 14/08/2018 - 23:21

Kur përgatitni mish viçi në këtë mënyrë, e gjitha që ju mbetet është që të zgjidhni, salcë të mir

Postuar: 14/08/2018 - 22:48

Përbërësit

6 kokrra patate

300 gr djath të verdhë

200 gr pançetë

Postuar: 14/08/2018 - 22:45

Përbërësit

4-5 kunguj të njomë

1 kokërr vezë

300 gr djath të bardhë

Postuar: 14/08/2018 - 22:42

Përbërësit

1 kg mish qingji (pjesa e kofshës)

2 thelpinj hudhër