Gati të fundoset grupi organizator i biznesit të armëve në Gërdec, prokurorët pritet të marrin në duar faktet nga Drejtësia Amerikane, nisen letër-porositë në SHBA, informacione do të merren edhe për Patrick Henryn, ja lidhja e tij me Delijorgjin dhe S...
Daut Gumeni: Ja pse socialistët dhe Gentiana Sula bllokuan hapjen e dosjes së spiunit të Ilir Metajt, presim që ‘shiringa me ujë deti’ që u injektoi zyrtari i lartë i DASH prokurorëve të SPAK të sjellë arrestimin e ‘peshave të rënda’
Plas skandali, Kuvendi i Shqipërisë vihet nën akuzë për votimin pa kuorum të ligjit për Investimet Strategjike, ja si u shkallmua Kushtetuta nga mazhoranca, zbardhet mashtrimi
Pasuria e dyshimtë e “sheikut” të Kuvendit Laert Duraj që sfidon “ujqërit” e vjetër në politikë, banesë 200 mijë euro, 11 llogari bankare, fitime marramendëse nga qeratë, 180 mijë euro shitje pasurish, si i ka justifikuar milionat nga puna si emigrant,...
Ja pazaret e PS dhe Rithemelimit, si po mbrojnë korrupsionin e Klodian Allajbeut dhe Vilma Nushit, vjedhjet me “Hemodializën”, “Check Up”-in, “Laboratorët” dhe “Sterilizimin” janë të faktuara, priten arrestimet nga SPAK
Rama-Berisha ngrenë komision për të shkatërruar SPAK dhe Reformën në Drejtësi, ja pazaret e reja të “non-gratës” me kryeministrin për të bllokuar arrestimet
Plas skandali i Portit të Vlorës, ja si iu falën Samir Manes 57 mijë metra katror tokë, të implikuar 2 ministra, SPAK merr në dorëzim padinë për megaoligarkun e qeverisë
Gazetarja e njohur paralajmëron arrestime të bujshme në ditët në vijim, ja disa nga dosjet “përvëluese” që po heton SPAK dhe skema që ndoqën agjentët e BKH për të arrestuar Jorgo Goron, kryebashkiaku në detyrë i Himarës u përgjua 4 muaj rresht me metod...
Si të përgatisni mesnikun tradicional fare lehtë në shtëpi
Shkruar nga SOT.COM.AL 25 Dhjetor 2018
Mesniku apo i njohur ndryshe si Lakrori i Zagorisë me mish është një ndër gatimet më speciale të kuzhinës tradicionale shqiptare, kryesisht traditë e jugut të vendit.
I përgatitur nga mjeshtëria e grave zagorite (një nga fshatrat më të njohur të Gjirokastrës) ky lakror i shijshëm është një recetë e vjetër, me shije fantastike e që të përfshin tërësisht sidomos kur shërbehet i ngrohtë, i sapo pjekur.
Tradita e do që ky lakror të piqet në saç, por pa dyshim edhe në furrë shija dhe aroma e tij mbush gjithë shtëpinë me dëshirën për ta shijuar.
Dikur, ky lakror ishte ndër gatimet kryesore që përgatitej e shtrohej nëpër dasmat shqiptare, sidomos në zonat e jugut por edhe në raste drekash e darkash familjare, apo festash siç është darka e Vitit të Ri.
Ju sjellim më poshtë recetën e vjetër të përgatitur nga gratë zagorite, një recetë e cila sot mbush gjithë shije sofrën shqiptare.
Përgatitja e mesnikut në shtëpi
Përbërësit
(Përbërësit më poshtë janë për 4-5 persona)
4-5 thela mish viçi (i prerë në copa të vogla)
1 filxhan kafeje me vaj ulliri
2 kokrra qepë mesatare
2 lugë gjelle me gjalpë
3 gota ujë miell
2 kokrra vezë
Kripë
Piper
Nenexhik
Përgatitja
Mishi pritet në copëza të vogla dhe kaurdiset me qepë të grira hollë.
I hidhet kripë, piper i zi, nenexhik dhe ujë sa të mbulohet.
Lihet të ziejë derisa të jetë gati.
Mishi duhet të përgatitet me lëng (Me të do të spërkaten petët)
Përgatitet brumi si për byrek dhe lihet pak kohë mënjanë që të pushojë.
Hapen petët, nga të cilat 3-4 copë hiqen mënjanë.
Të tjerat piqen mbi pllakën e sobës ose thërrmohen.
Në një tavë të lyer me vaj ulliri, shtrohen petët e papjekura dhe spërkaten me gjalpë.
Mbi to hidhen petët e pjekura e të thërrmuara dhe rradhiten thelat e mishit.
Lagen me lëngun e mishit, spërkaten me gjalpë dhe piqen në furrë.
Copëzat e mishit vendosen të ndara njëtrajtësisht.
Më pas lakrori futet në furrë dhe piqet me 200 gradë.
Shoqërohet në mënyrë fantastike me zahiretë shqiptare, veçanërisht turshitë, por edhe sallata të freskëta të stinës etj.