BREAKING NEWS

Kuvendi merr vendimin më të fundit, miraton Komisionin e Posaçëm Hetimorë për çështjen që ndezi politikën shqiptare

Kuvendi merr vendimin më të fundit, miraton Komisionin e
x

Kultura

15 vite në UNESCO, Gjirokastra një sërë aktivitetesh, Golemi: Të ruajmë trashëgiminë

15 vite në UNESCO, Gjirokastra një sërë aktivitetesh,

Qyteti i gurtë i Gjirokastrës ka shënuar 15-vjetorin e pe?rfshirjes ne? liste?n e Trashe?gimise? Bote?rore te? UNESCO-s. Bashkia e Gjirokastrës organizoi një sërë aktivitetesh për këtë ditë të shënuar të qytetit që pret mijëra turistë çdo vit. Ne? aktivitetet e organizuara more?n pjese? kryetari i Bashkise? Gjirokaste?r, Flamur Golemi, prefekti i qarkut Astrit Aliaj, kryetarja e Ke?shillit te? qarkut Lindita Rova, qytetarë etj. Ne? fjale?n pe?rshe?ndete?se prefekti i qarkut uroi pe?r 15-vjetorin e Gjirokastre?s ne? UNESCO, një? qytet qe? e?shte? i vlere?suar pe?r historinë? dhe tradite?n e tij si dhe theksoi se ka vizituar Gjirokastre?n 15 vite me? pare?, një? muaj me? vone? kur Gjirokastra ishte be?re? qytet muze i mbrojtur nga UNESCO. Aliaj tha se mbas 15 vitesh ndihet i lumtur qe? po i she?rben Gjirokastre?s dhe qytetare?ve te? saj”. Ndërsa kryebashkiaku Golemi, deklaroi se do të bëjë gjithçka ëpr të ruajtur madhështinë e Gjirokastrës. “15 vite më parë u hap një faqe e re për Gjirokastrën. Mori udhë një projekt i ri për gjeneratën tonë e për gjeneratat që do të vijnë kur ne të mos jemi më këtu - Gjirokastra Vlerë e Trashëgimisë Botërore. Ky projekt që nuk mbaron kurrë duhet ruajtur me çdo çmim e në çdo kohë. 15 vjet në UNESCO janë shumë edhe pak njëkohësisht. Janë shumë sepse në këtë një dekadë e gjysmë Gjirokastra ka përfituar prej të qenit në UNESCO mbrojtje dhe promovim të jashtëzakonshëm. Falë UNESCO-s Gjirokastra është sot një markë e njohur ndërkombëtarisht si pasuri e trashëgimisë kulturore dhe kjo përkthehet në më shumë vizitorë dhe në zhvillim ekonomik”, tha Golemi. Ai e cilësoi Gjirokastrën një qytet ëndrrash, ndërsa kërkoi nga të gjithë që trashëgimia të ruhet. “15 vite janë njëkohësisht edhe pak nëse shohim nga e ardhmja, nga ajo që kemi përpara. Kemi fatin e madh të jetojmë në këtë qytet ëndrrash, që siç thotë Kadareja i ka thyer të gjitha ligjet e urbanistikës, por edhe detyrimin e madh ta ruajmë si sytë e ballit trashëgiminë që na kanë lënë të parët tanë, familjet dhe fiset e mëdha gjirokastrite”, tha Golemi. Megjithatë ajo që ka tërhequr vëmendjen e vizitorëve ishte panairi artizanatit dhe kulinarisë, i cili vjen me oferta të reja këtë vit. “Kam sjellë produkte të reja të makaronave tradicionale, ka gjalpin, perimet, vezët dhe finjën. Finja që është hiri i drurit unë e kam mbledhur e kam situr, e kam zier dhe e kam përdorur për ta bërë më të shkrifët produktin. Ndoshta është i vështirë si vit. por unë për vete kam punuar. Kam pasur porosi goxha, sidomos në Tiranë”, tha Drejtoresha e Turizmit.