BREAKING NEWS

Aksident i rëndë në Gramsh, humbin jetën 2 persona, 8 të tjerë të plagosur (Detajet e para)

Aksident i rëndë në Gramsh, humbin jetën 2 persona, 8
x

Kultura

Akademia e Shkencave: Nobel për Handke, akt i dhunimit të vlerave njerëzore

Akademia e Shkencave: Nobel për Handke, akt i dhunimit të vlerave

Akademia e Shkencave e Shqipërisë përmes një letre drejtuar Akademisë Suedeze në Stokholm shpreh zhgënjim të thellë me vendimin e jurisë së çmimit Nobel në Letërsi, i cili për këtë vit iu rezervua shkrimtarit Peter Handke. Akademia e Shkencave pohon se laureimi i sivjetmë, që me të drejtë ka krijuar një gjendje shqetësimi gjerësisht në Europë e në botë, i detyron të shprehen me këtë kontestim publik, që u bashkohet shumë kontestimeve të tjera. “Kjo sepse Akademia motër Suedeze e Shkencave, në raste të mëparshme të vendimeve të diskutueshme të jurive të saj, me të drejtë ka lënë të kuptohet se është në parimet e saj, që Nobeli i Letërsisë është çmim talenti dhe qytetarie. Dhënia e një çmimi të tillë mund të arsyetohet me faktin se ai i referohet vetëm kontributit të shkrimtarit në letërsinë botërore, por në të njëjtën kohë jemi të vetëdijshëm edhe për peshën politike, që mbart çmimi Nobel”, thuhet në letër. Akademia e Shkencave në letrën për këtë vlerësim, shprehet se Akademia e Stokholmit nuk mund ti lejojë vetës të inkurajojë urrejtjen dhe konfliktin. “Këtë vit ne jemi të detyruar të shprehim qëndrimin tonë, sepse kandidati i laureuar e implikon rëndë këtë parimësi, duke e paraqitur jurinë e këtij çmimi dinjitoz në standarde të dyfishta dhe shpërfillëse ndaj dukurive më të refuzuara europiane, si hate speech, përkrahja e krimeve kolektive, mbështetja publike e urrejtjes kombëtare, gjuhësore, fetare, racore, gjinore e kulturore, me shkelje të duksme të kodit të etikës. E njëjta Akademi që akordon vit për vit çmimin Nobel të Paqes nuk mund t’i lejojë vetes të inkurajojë me Nobelin e Letërsisë urrejtjen dhe konfliktin”, vijon letra. Akademikët shqiptarë pohojnë se nuk gjykojmë vlerën e veprës letrare të fituesit të Nobelit të sivjetmë, por i dëshpëron braktisja e parimësisë në gjykim nga juria e këtij çmimi, duke mbyllur sytë para inkurajimit të hapur që ai i ofroi makinerisë së urrejtjes etnike ndaj shqiptarëve të frymëzuar prej një njeriu të dënuar për krime të rënda kundër njerëzimit nga Gjykata Ndërkombëtare e Hagës. Akademikët shqiptarë shprehen se nuk ka ndodhur ndonjëherë, që frymëzuesit e ideologjisë primitive të urrejtjes dhe armiqësisë etnike të laureohen, duke ua amnistuar përgjegjësitë e tyre të mirënjohura si famëkeqe prej kohësh botërisht. “Akademia e Shkencave e Republikës së Shqipërisë paraqet mospajtimin dhe indinjatën e saj, pasi në vlerësimin tonë ky është një akt i rëndë i dhunimit të vlerave njerëzore”, përfundon letra e Akademisë së Shkencave.