BREAKING NEWS

“I intereson që të kishte gjakderdhje”/ Meta deklaratë tronditëse, flet për skenar trazirash: I intereson lobit serb dhe prorus në Uashington, prova e dokumente të forta do i bëj publike në...

“I intereson që të kishte gjakderdhje”/ Meta
x

Kultura

Ekspozita “Dedë Jakova”, shtyhet inaugurimi në muzeun “Marubi”

Ekspozita “Dedë Jakova”, shtyhet inaugurimi në muzeun

Ekspozita “Dedë Jakova”, që ishte menduar të hapej në muzeu kombëtar të fotografisë "Marubi" është shtyrë për një moment tjetër. Muzeu bën me dije se kjo vjen në kuadrin e masave parandaluese së përhapjes së koronavirusit, në zbatim të urdhrit të Ministrisë së Kulturës. “Në zbatim të këtyre masa edhe inaugurimi i ekspozitës “Dedë Jakova”, i parashikuar të hapej me datë 3 prill, do të shtyhet deri në një komunikim të dytë nga ana e muzeut”, shprehet institucioni muzeor, që ndodhte në qytetin e Shkdorës. Dedë Jakova ishte një fotograf shkodran, që i dhuroi shtetit rreth 50 mijë negativë, në xham dhe celuloid, me format 10 cm x 15 cm deri 6 cm x 9 cm. Dedë Jakova ishte fotografi i rinisë. Kështu e quante populli i Shkodrës. Ai ishte dhe si fotoreporter për kohën dhe e zhvilloi veprimtarinë e tij nga viti 1930 dhe deri 1959. Në fondin e tij zbulojmë një larmi temash si histori, etnografi, urbanistikë, teatër e shumë të tjera të rëndësishme. Muzeu kombëtar i fotografisë “Marubi” mban në arkivin e tij rreth 400,000 negativë në pllaka xhami, të organizuar në mënyrë të përkryer dhe të klasifikuar sipas vitit të shkrepjes dhe përmbajtjes së fotografisë. Në dy katet e muzeut do të mund të shihni edhe studiot e fotografit të famshëm, Pietro Marubit, dhe pasardhësve të tij. Ishte Pietro Marubi, azilanti politik italian, ai që hapi këtë godinë si studion e tij të re, ndoshta duke mos parashikuar qëndrimin 150-vjeçar të këtij institucioni apo ndikimin e tij të gjerë në fushat e fotografisë, mjekësisë, arkitekturës, dhe kulturës të përgjithshme shqiptare. Pas vdekjes së tij, studion e trashëgoi nxënësi i tij shqiptar e më pas fëmijët e nxënësit, të cilët mbajtën të gjallë dinastinë e familjes Marubi. Muzeu kombëtar i fotografisë “Marubi” është i pari muze fotografie në Shqipëri i hapur në maj 2016 nga koleksioni i ish fototekës kombëtare “Marubi”. Muzeu kombëtar i fotografisë “Marubi” ruan dhe promovon vlerat e një koleksioni fotografik, që shtrihet nga gjysma e dytë e shekullit të nëntëmbëdhjetë e deri në fundin e shekullit njëzet, pjesë e të cilit janë Marubët e pasardhësit e tyre që kanë dokumentuar momente të rëndësishme të jetës shoqërore, kulturore, sportive e deri politike duke fiksuar kështu rrjedhën e pakthyeshme të kohës.