BREAKING NEWS

Spartak Ngjela: Ja tre lëvizjet që tregojnë se tani nis lufta antikorrupsion, nga hapja e “Gërdecit”, tek ngritja e BKH dhe shkarkimi i presidentit

Spartak Ngjela: Ja tre lëvizjet që tregojnë se tani nis lufta
x

Kultura

Ekspozita “Libra të ndaluar në komunizëm”, në muzeun “Shtëpia me Gjethe”

Ekspozita “Libra të ndaluar në komunizëm”, në

Muzeu kombëtar i përgjimeve "Shtëpia me Gjethe", në bashkëpunim me Bibliotekën Kombëtare dhe me Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave të Shtetit risollën në vëmendjen e publikut ekspozitën "Libra të ndaluar në komunizëm". Në hapjen e ekspozitës në muzeun “Shtëpia me Gjethe” ishin të pranishëm drejtoresha e muzeut Etleva Demollari, drejtori i DPA Ardit Bido, si dhe ministrja e Kulturës Elva Margariti. Ministrja Margariti tha se para tre dekadash libra “të ndaluar” i shkëmbenin me njëri-tjetrin pa rënë në sy. Sipas saj, në Bibliotekën Kombëtare të tillë libra ishin me damkën “R”. “Pe?rpara 30 vitesh na duhej te? qarkullonim libra “te? ndaluar” ne?n dore?, t’i shkëmbenim me njëri-tjetrin pa re?ne? ne? sy. Ishin libra te? letërsisë bote?rore ose te? shkrimtare?ve shqiptare?, te? shpallur armiq te? pushtetit. Ne? Biblioteke?n Kombe?tare ata mbanin damke?n “R”-“ Te? Rezervuar””, shprehet Margariti, në fjalën e saj. Kur kanë kaluar vite nga ajo kohë, ministrja Elva Margariti pohon se me ekspozitën që u hap është dhe një homazh për të gjithë ata autorë shqiptarë, që u përjashtuan nga sistemi i asaj kohe. Për ministren e Kulturës ato kohë nuk duhet të përsëriten më. “Sot, me ke?te? ekspozite? te? hapur ne? muzeun e pe?rgjimeve “Shtëpia me Gjethe”, si një bashke?punim me Biblioteke?n Kombe?tare dhe Drejtorinë e Pe?rgjithshme te? Arkivave i be?jme? homazh gjithë atyre shkrimtare?ve qe? u pe?rjashtuan nga sistemi letrar, kuptojmë mekanizmin e de?nimit pe?rmes ndalimit te? vepre?s, por dhe i pe?rc?ojme? mesazhin te? rinjve qe? jo vete?m ke?to kohe? nuk duhet te? pe?rse?riten me?, por ta vlere?sojne? lirinë qe? gëzojnë sot, pasi pe?r te?, janë shume? ata qe? kane? luftuar”, pohon Margariti. Ekspozita që do të qëndrojë e hapur për disa ditë në ambientet e muzeut kombëtar të përgjimeve “Shtëpia me Gjethe" në Tiranë përmban edhe dokumente të ndryshme arkivore, mes tyre dhe ato mbi procesin e ndalimit të disa lloje të botimeve gjatë komunizmit në Shqipëri. Ekspozita "Libra të ndaluar në komunizëm" do të qëndrojë në muzeun kombëtar të përgjimeve "Shtëpia me Gjethe" deri më datë 31 korrik.