Lajme të tjera
BREAKING NEWS

Prag lufte mes Turqisë dhe Greqisë! Kryeministri Rama befason gazetarin grek, ja çfarë i thotë për Erdogan

Prag lufte mes Turqisë dhe Greqisë! Kryeministri Rama befason
x

Kultura

“Europa Krijuese”, shtatë projekte nga Shqipëria shpallen fitues

“Europa Krijuese”, shtatë projekte nga Shqipëria shpallen

Shtatë projekte nga Shqipëria janë fitues në thirrjen “Bashke?punimi Kulturor ne? Ballkanin Perëndimor 2020”. Ministrja e Kulturës Elva Margariti shprehet se mes 13 projekteve fituese nga Ballkani Perëndimor shtatë janë nga Shqipe?ria. “Është publikuar lista e projekteve europiane fituese ne? thirrjen “Bashke?punimi Kulturor ne? Ballkanin Perëndimor 2020”. Nde?r 300 aplikues, vete?m 13 projekte u shpalle?n fituese. Mes tyre, shtate? OJF dhe institucione publike kulturore nga Shqipe?ria”, bën me dije ministrja e Kulturës në një status të saj në rrjetin social Facebook. “Europa Krijuese” mbështet projektet si shoqata “Poeteka” (2 here? fitues), Tulla, Qendra Marre?dhe?nie, “Vox Baroque”, qendra “Harabel”, si dhe Muzeu Historik Kombëtar. Programi “Europa Krijuese” jep mbështetje për sigurimin dhe promovimin e diversitetit kulturor dhe gjuhësor europian dhe mbështetje për fuqizimin e sektorit të konkurueshmërisë. Synimet e programit janë të ndihmojë sektorët kulturorë dhe krijues që të shfrytëzojnë mundësitë në kuadër të moshës digjitale dhe globalizimit; të mundësojë që sektorët të forcojnë potencialin e tyre ekonomik duke kontribuar në rritje të qëndrueshme, vende pune dhe kohezion social; të japë akses për sektorin e kulturës dhe medias në Europë me mundësi bashkëpunimi në nivel, tregje e audience ndërkombëtare. Shoqatat e organizatat, që kanë fituar mbështetje nga programi “Europa Krijuese” janë të njohur me veprimtaritë e tyre në vendin tonë prej disa vitesh. Përmendim festivali ndërkombëtar i muzikës baroke “Vox Baroque” si aktiviteti i vetëm në llojin e tij, në Shqipëri. Ky festival synon gërshetimin mes përhapjes së repertorit antik rigorozisht të ekzekutuar sipas rregullave të traktateve të kohës dhe inciativavës alternative promovuese të atyre artifakteve pjesë të trashëgimisë kulturore kombëtare. “Harabel” është një platformë për artin bashkëkohor, e cila është e përqendruar në promovimin e artit publik dhe krijimin e një arkivi të hapur të portofoleve të artistëve në Shqipëri. Lindur nga nevoja për ta bërë artin bashkëkohor një pasuri të përbashkët, të lirë dhe të ndjekur nga shumëkush, “Harabel” është hapur në vitin 2018. Po me një veprimtari të larmishme janë dhe organizatat e tjera, që janë shpallur fituese.