BREAKING NEWS

“Do të nisë së shpejti”, Spartak Ngjela paralajmëron lëvizjen që do të luftojë korrupsionin politik në nivele të larta: Do jetë fundi i...

“Do të nisë së shpejti”, Spartak Ngjela
x

Kultura

Festivali Letrar për të Rinj “Tirana 2019” shpall fituesit në krijimtari

Festivali Letrar për të Rinj “Tirana 2019” shpall

Festivali Letrar për të Rinj “Tirana 2019” shpalli fituesit e edicionit të pestë, në mjediset e Muzeut Historik Kombëtar. Në këtë edicion organizuar nga Instituti i Librit dhe i Promocionit me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës morën pjesë rreth 100 krijues të rinj, në tri gjinitë e tij letrare: prozë, poezi, ese, me temë “Shtegtim dhe identitet”. Fituesit në ceremoninë finale përftuan certifikata pjesëmarrjeje, diploma merite dhe trofe, për vendet e para. Një trofe mirënjohjeje shkoi edhe për Fakultetin e Arteve të Bukura, që për të pestin vit radhazi e mbështet në këtë projekt. Krijimet letrare u vlerësuan nga juria e festivalit e përbërë nga Arta Marku, Anrila Spahija (Anna Kove) dhe Ylljet Aliçka, të cilët përzgjodhën grupin fitues. Fituese e çmimit të parë në ese në edicionin e pestë u shpall Antea Spahiu me "Eksperiencë diku tjetër", çmimi i dytë shkoi për Lisia Peqini me "Vajtje-ardhje"dhe iu treti për Roen Naska me "Sot gatuaj unë". Çmimi i parë në poezi shkoi për Donart Rexhbogaj me "Me të lanë", i dyti për Ana Shehi me "Udhëtarët e horizontit" dhe i treti për Flamur Dardeshi me "Një fije e hollë". Në prozë juria vlerësoi me çmim të parë Oriada Dajko me "Shtëpia e librave", me çmim të dytë u nderuan Bukurosh Dervishi me "Mallkimi" dhe Klea Dhima me "Të iki apo të qëndroj? Kjo është çështja!", ndërsa me çmim të tretë u vlerësua Ermelinda Pashaj me "Më në fund të tre". Në arte çmimi parë në art grafik shkoi për Kristina Dervishaj me instilacion, ndërsa i pari për video-art shkoi për Ergys Vela dhe në fotografi u vlerësua Angjelo Sevo. Krijimet më të mira u përfshinë në “Antologjinë e krijuesve të rinj”, që tashmë shoqëron secilin edicion të këtij festivali. Në këtë antologji u botuan gjithashtu edhe fotot e krijimeve të studentëve të artit, të cilët sipas kësaj teme realizuan punimet e tyre në: art grafik/instilacion, video-art dhe fotografi, nën kujdesin e tre trajnerëve të seminareve rikrijuese Edmond Gjikopulli, Florian Haxhihyseni dhe Albes Fusha. Tema e këtij edicioni “Shtegtim dhe identitet”, lidhet ngushtësisht me aktualitetin që po përjeton i gjithë planeti ynë. Me zhvendosjen e njerëzve në ditët e sotme. Kjo lëvizje realizohet për qëllime dhe arsye nga më të ndryshmet. “Ajo që dëshironim të hetonim, përmes krijuesve të rinj ishte vizioni i asaj që humb dhe asaj që fiton individi, në planin personal përmes emigracionit dhe asaj çfarë humbet dhe fiton shoqëria ku individi lind e arsimohet dhe shoqëria ku ai emigron e kalon një pjesë të mirë të jetës së tij aktive në punë”, shprehen organizatorët.