Lajme të tjera
BREAKING NEWS

Ngjarje e rëndë, panikosen qytetarët/ Të shtëna me armë zjarri në Elbasan! Qëllohet në drejtim të 'Shqiponjave' dhe FNSH!

Ngjarje e rëndë, panikosen qytetarët/ Të shtëna me
x

Kultura

“Fondi i krijimtarisë letrare për të rinj”, shpallen 3 fitues nga QKLL

“Fondi i krijimtarisë letrare për të rinj”, shpallen

 Qendra Kombëtare e Librit dhe Leximit shpalli tre fituesit e projektit “Fondi i krijimtarisë letrare për të rinj”, në një ceremoni ku ishte e pranishme edhe ministrja e Kulturës, Elva Margariti. Dhjetë autorë të rinj aplikuan për mbështetje nga ky fond. Në fjalën e saj gjatë kësaj ceremonie të shpalljes së fitueseve, drejtoresha e Qendrës Kombëtare të Librit dhe Leximit Alda Bardhyli u shpreh se politikat ndaj të rinjve janë politikat e së ardhmes. Juria, e kryesuar nga prof. asoc. Adelina Çerpja, në përbërje të së cilës ishin zv.dekania e Fakultetit të Filologjisë, Elsa Skënderi-Rakipllari dhe gazetarja e studiuesja Monika Stafa, shpalli fitues tre autorët Suad Arilla, Tobias Xhaxhiu dhe Besart Kadia. Suad Arilla u shpall fitues me romanin “Libri i kujtimeve dhe harresës”, motivacioni: “Për një roman që përcjell te lexuesi luftën e brendshme të secilit personazh të stilizuar me mjeshtëri, gjithë pse-të e tyre, përpjekjet për të kuptuar veten, por dhe të tjerët, nëpërmjet një gjuhe të kujdesshme, leksiku të pasur dhe figuracioni të shprehur”. Tobias Xhaxhiu u shpall fitues me romanin “Memento Mori”, motivacioni: “Për sjelljen origjinale të një balade të njohur, mbajtjen pezull të lexuesit me të njohurat dhe të panjohurat, për përdorimin e një leksiku të pasur, për përzgjedhjen me kujdes të toponimisë dhe antroponimisë, në funksion të sjelljes së kohës dhe vendit ku zhvillohen ngjarjet e këtij romani”. Besart Kadia u shpall fitues me romanin “Loja e vjetër”, motivacioni: “Për lëvrimin e një lloji të veçantë romani në gjuhën shqipe, të trillerit politik. Për zhbirilimin e individualitetit të secilit personazh, duke i kushtuar vëmendje çdo detaji në funksion të plotësimit të karakterit të tij dhe të dhënies së një tabloje të qartë të realitetit shqiptar në dy përmasa kohore, të cilat përkojnë me dy realitete politike e shoqërore të ndryshme”. Çmimet iu dorëzuan fituesve nga shkrimtarja Flutura Açka dhe Virion Graçi. Aplikimet për këtë fond u shpallën nga QKLL më datë 10 korrik dhe vijuan deri më 28 gusht dhe më herët institucioni shprehej se ky fond do të nxisë dhe mbështesë financiarisht procesin krijues të autorëve të letërsisë së sotme shqipe.