BREAKING NEWS

Dy shkencëtarë dhe një gjyqtar padisin Conten për masat skandaloze me pasojë vdekjen e 35 mijë italianëve nga Covid

Dy shkencëtarë dhe një gjyqtar padisin Conten për masat
x

Kultura

Kalaja e Beratit, në dhjetë muaj 131.157 vizitorë

Kalaja e Beratit, në dhjetë muaj 131.157 vizitorë

Kalaja e Beratit është vizituar nga 131.157 vizitorë në dhjetë muaj. Drejtoria Rajonale e Kulturës Kombëtare Berat, shprehet se krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë janë mbi 7000 mijë vizitorë më shumë. “Numri i turistëve, që vizituan kalanë në qytetin e Beratit gjatë periudhës janar - tetor 2019 ka qenë 131.157 vizitorë dhe duke e krahasuar kështu me të njëjtën periudhë me një vit më parë kemi rreth 7700 vizitorë më shumë. Nacionaliteti i turistëve të huaj është kryesisht gjermanë, italianë, bullgarë, francezë, sllovenë, amerikanë, spanjollë, etj”, shprehet DRKK, duke shtuar se Berati mbetet kështu një nga destinacionet kryesore ndërkombëtare falë atraksioneve kulturore dhe natyrore. Fillimisht, një vendbanim protourban, në shekullin e VII-V p.e.s, si një pikë strategjike e rëndësishme, ajo u shndërrua në qytet kështjellë me mure, që arrinin në gjatësi deri në 1.400 metra dhe me një sipërfaqe prej 10 hektarë. Burimet historike dëshmojnë, se prej këtij viti kalaja e Beratit ka qenë objekt i sulmeve të ndryshme. Në dokumente të ndryshme historike të kohës gjenden një sërë emrash. Me emrin e lashtë Antipatrea përmendet në vitin 216 p.e.s. Nga romakët u quajt edhe Albanorum oppidium (fortesa e Arberve). Muret kanë një perimetër prej 1400 metra brinja lindore e këtij trekëndëshi është e gjatë 620 metra, ndërsa dy tjerat janë të barabarta dhe janë të gjata 410 metra (Berati, Historia dhe arkitektura Tiranë 1988, faqe 34). Ndryshe nga kështjellat e tjera, kalaja e Beratit ka qenë e pajisur me 24 kulla, të cilat emërtohen sot me emrin turk tabje, së bashku me muret ato i përkasin periudhave të ndryshme të ndërtimit, që nisin qysh nga shekulli IV p.k dhe përfundojnë gjatë kohës së sundimit të Ali Pashë Tepelenës (1813-1821). Brenda sipërfaqes prej 9.6 hektarë të kalasë ndodhen disa kisha, një pjesë e të cilave rrënojë, sarajet turke, rrënojat e dy xhamive, sternat e ujit të quajtura saranxha, sheshi i sallabandës, sheshi i quajtur fusha e madhe etj. Ndërkohë që pjesën më të madhe të këtij oborrit të brendshëm e zënë një sërë rrugicash, kopshtesh, baçesh dhe shtëpi banimi, të cilat përbëjnë lagjen e quajtur Kala. Gjithsej ky monument ka katër porta komunikimi.