BREAKING NEWS

Shëndetësia shqiptare promotore mediatike e koronavirusit që po ushtron terror mbi psiqikën e shqiptarëve nën regjinë e supernovës të Surrelit

Shëndetësia shqiptare promotore mediatike e koronavirusit që po
x

Kultura

“Klasikët me ty”, një cikël me filma nga kinematografia spanjolle

“Klasikët me ty”, një cikël me filma nga

Ambasada e Spanjës në Shqipëri, në bashkëpunim me Arkivin Kombëtar të Filmit Shqiptar shfaq një cikël të kinemasë klasike spanjolle gjatë fundjavave të muajit korrik. Ky aktivitet synon të kontribuojë në luftën kundër kësaj pandemie globale. Titujt e programit shfaqen nëpërmjet kanalit Vimeo, përgjatë 48 orëve duke filluar nga ora 20:00 çdo të premte, me akses të kufizuar me fjalëkalim dhe do të plotësohen nga hyrje të shkurtra audiovizuale, të realizuara në ambiente të jashtme nga anëtarë të Akademisë së Filmit, një ent bashkë-organizator i këtij aktiviteti kulturor. Filmi i parë ishte ai me titull “El espiritu de la colmena” (Shpirti i kosheres) nga Victor Erice, më 1973), që u prezantua online në kanalin Vimeo. Në një njoftim ambasada bën me dije se në këtë cikël të kinemasë online “Klasikët me ty” prezantohen pesë filma të jashtëzakonshëm, të krijuar gjatë viteve 1973-1997. “Të vlerësuar me çmime në festivalet ndërkombëtare më prestigjioze, të cilët kanë qenë dhe mbeten ikona për kujtesën kolektive, pasi kanë arritur të krijojnë një lidhje me spektatorin e tyre bashkëkohor dhe t´i rikthejnë atij një imazh shumë herë më të pasur e kompleks”, shprehet Ambasada e Spanjës në vendin tonë. Sipas njoftimit zyrtar, ky cikël është një ftesë për të menduar në kinemanë e gjysmës së dytë të shekullit XX, e cila ka një formë tjetër të shprehuri, të tjera ndikime, pa reshtur së qeni klasike. “Gjithashtu, që në kohën e vet, kjo lloj kinemaje iu drejtua një tjetër lloji publiku, i cili mbushte sallat e kinemave me më shumë dëshirë dhe përfshirje. Si përfundim, filmat që përmban ky program mund të lartësohen si një repertor thelbësor, i cili paraqet pesë shembuj të mirë për të ushqyer modelin e kinemasë spanjolle”, vijon ambasada. Ka filma që mbeten të pashlyer në kujtesë si të ishin ngërthyer në të me ndonjë mbërthesë. Ata e shoqërojnë spektatorin nëpërmjet imazheve të tyre, tingujve, disa çasteve të mrekullueshme, të cilat duket sikur përmbledhin gjithë urtinë e mençurinë për të shprehur një ide, një emocion, një ndjenjë. Pa dyshim, të pesë filmat që përbëjnë këtë program mund të shërbejnë më së miri si shembull në këtë bashkim të imagjinatës dhe kujtesës. Filmi, me të drejtë hyrje me kohë të kufizuar për 48 orë, duke filluar nga ora 20:00 mund të ndiqet duke klikuar në: https://vimeo.com/431881158 dhe duke përdorur fjalëkalimin: clasicoscontigojulio3. Filmat në origjinal janë me titra në anglisht, frëngjisht, dhe portugalisht, si dhe në versionin origjinal pa titra.