BREAKING NEWS

“Do të nisë së shpejti”, Spartak Ngjela paralajmëron lëvizjen që do të luftojë korrupsionin politik në nivele të larta: Do jetë fundi i...

“Do të nisë së shpejti”, Spartak Ngjela
x

Kultura

Kongresi i arsimit mbarëkombëtar shqiptar, me foto dhe dokumente

Kongresi i arsimit mbarëkombëtar shqiptar, me foto dhe dokumente

Ekspozita fotografike dhe dokumentare “Kongresi i arsimit mbarëkombëtar shqiptar” paraqet rrugëtimin e shkrimit të gjuhës shqipe, si dhe momente nga Kongresi i Elbasanit dhe nga Shkolla Kombëtare e çelur në të njëjtin qytet. Kjo ekspozitë në Muzeun Historik Kombëtar organizohet në bashkëpunim me Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave dhe me Arkivin Dixhital të Elbasanit. Ekspozita vjen në kuadër të 110-vjetorit të Kongresit Kombëtar të Elbasanit dhe 110-vjetorin e hapjes së Shkollës Normale. Kongresi i Elbasanit u thirr me nismën e klubit shqiptar të Selanikut, ndërsa me përgatitjen e tij të drejtpërdrejtë u morën klubet “Bashkimi” e “Vllaznia” të Elbasanit. Kongresi u hap më 2 shtator të vitit 1909 dhe i vijoi punimet deri më 8 shtator. Në hapjen e ekspozitës, drejtori i Muzeut Historik Kombëtar, dr. Dorian Koçi u shpreh se prezantohen disa prej delegatëve, përfaqësues të klubeve të shoqërive shqiptare të qyteteve të Shqipërisë, si Tirana, Durrësi, Dibra, Shkupi, Manastiri etj. “Midis delegatëve të Kongresit kishte veprimtarë të njohur të lëvizjes kombëtare, si edhe mësues atdhetarë, siç ishin Orhan Pojani, Grigor Cilka, Gjergj e Sevasti Qiriazi, Mithat Frashëri etj. Akti themelor i Kongresit të Elbasanit ishin Vendimet ose, siç u quajt ndryshe, Rezoluta prej 15 nenesh, që u miratua dhe u nënshkrua nga të gjithë delegatët. Një nga masat më të rëndësishme të kësaj Rezolute ishte çelja në Elbasan në vjeshtën e atij viti e një Shkolle Normale (pedagogjike), me gjashtë klasa, e cila do të përgatiste mësues për shkollat fillore shqipe" tha mes të tjerave dr. Koçi. Në ekspozitë u prezantuan objekte nga fondi i Muzeut Historik Kombëtar. Këto ishin objekte të disa prej delegatëve pjesëmarrës në kongres apo patriotëve që kanë shërbyer si mësues në Normalen e Elbasanit, si: Luigj Gurakuqi, Thanas Floqi, Kristo Dako etj. Kongresi i Elbasanit, përveç rëndësisë historike kulturore e politike shqiptare, ka edhe rëndësi për afirmimin ndërkombëtar të kombit shqiptar. Kongresi i Elbasanit ishte një përgjigje ndaj rrezikut për fatin e alfabetit e të shkollës shqipe, që vinte nga njerëzit e pushtetit, nga kleri i lart mysliman dhe nga të gjithë ata që punonin në favor të politikës së osmanizmit e të forcimit të perandorisë së tyre. Ky kongres do ishte edhe një reagim ndaj Kongresit të Dibrës, përmes të cilit turqit e rinj arritën që te shqiptarët e krahinave të ndryshme ta nxisin përdorimin e alfabetit sipas dëshirës.