BREAKING NEWS

Videoja e Marinës Amerikane: "Ata janë mes nesh". Pentagoni konfirmon: "Imazhe autentike", këtu janë alienët

Videoja e Marinës Amerikane: "Ata janë mes nesh". Pentagoni
x

Kultura

Margariti: Ministria e Kulturës mision të ruajë e të promovojë trashëgiminë kulturore

Margariti: Ministria e Kulturës mision të ruajë e të

Në Shijon të Elbasanit, mes besimtarëve ortodoksë, u dorëzuam lipsanet e Shën Gjon Vladimirit, në manastirin me të njëjtin emër. Ministrja e Kulturës Elva Margariti shprehet se ishte një punë e gjatë, që u kurorëzua me këtë ceremoni shpirtërore. “Sjellja e lipsaneve të Shën Gjon Vladimirit, të cilat prej vitesh ruheshin në fondin e Muzeut Historik Kombëtar është rezultat i një pune të gjatë, jo pak të vështirë, për gjetjen e hapësirave ligjore që na e lejonin dorëzimin e tyre për një periudhë 5-vjeçare në këtë manastir që mban emrin e shenjtorit, në Shijon të Elbasanit e ku ato marrin vlerën e tyre të vërtetë”, shprehet Margariti. Sipas saj, ky akt dorëzimi i lipsaneve i përgjigjet kërkesave të komunitetit fetar. “Ministria e Kulturës ka për mision të ruajë e të promovojë trashëgiminë tonë kulturore, por edhe të respektojë ndjeshmërinë e komuniteteve fetare. Ndaj edhe ky një akt që i përgjigjet kërkesave të vazhdueshme të komunitetit të besimtarëve ortodoksë”, thotë Margariti. Manastiri i Shën Gjon Vladimirit (shkurtimisht Shën Gjon) është një manastir, monument i trashëgimisë kulturore në Shijon, rrethi i Elbasanit. U rindërtua nga Karl Topia në 1381, mbi rrënojat e një kishe më të vjetër dhe u bë 4 herë më e madhe, siç del nga mbishkrimet. Janë tri mbishkrime: latinisht, greqisht dhe sllavisht, me përmbajtje të përafërt, ku thuhet se Karl Topia, mbret i shqiptarëve e ka bërë manastirin për lavdinë e tij. Gjatë shekullit të 18-të Kostandin Shpataraku pikturoi muret e kishës. Ky manastir është një nga qendrat më të mëdha kulturore kishtare të Shqipërisë. Është një monument historik shumë i rëndësishëm i mesjetës shqiptare. Në mure ka disa skulptura dhe ornamente më të hershme se të shekullit XIV, mbishkrime më të vona, si dhe ka qenë portali i gdhendur mjeshtërisht që është marrë dhe montuar në Muzeun Historik Kombëtar. Stema e Karl Topisë ndodhet në anën e majtë të portalit të Manastirit të Gjon Vladimirit. Ka formë katërkëndëshe dhe përbën jo vetëm një vepër arti, por edhe një nga stemat më të rëndësishme të historisë së heraldikës shqiptare.