BREAKING NEWS

SPAK merr vendimin e papritur, rrëzon OFL-në dhe heq sekuestron për 48 pasuri: U bllokuan në kundërshtim me ...

SPAK merr vendimin e papritur, rrëzon OFL-në dhe heq sekuestron
x

Kultura

Margariti në Berat: Punime me ritme të shpejta në Xhamia Mbret

Margariti në Berat: Punime me ritme të shpejta në Xhamia Mbret

 Xhamia Mbret ose Xhamia e Sulltanit, një nga xhamitë kryesore të qytetit të Beratit, ndodhet në qendër të qytetit si pjesë e një kompleksi arkitekturor ku veç saj janë dhe teqeja e Helvetive me gjithë konakët, si dhe ajo e Sheh Qerimit. Gjatë një vizite në qytetin e Beratit ministrja e Kulturës, Elva Margariti zhvilloi një vizitë ku pa ecurinë e punimeve për këto objekte. “Po punohet me ritme të shpejta për rregullimin e çatisë, pastrimin dhe konsolidimin e pikturave, nxjerrjen në dritë të tjera elementeve të fshehura nga koha, për ta risjellë me gjithë bukurinë, këtë objekt të trashëgimisë sonë kulturore”, shkruan ministrja e Kulturës Elva Margariti për inspektim e punimeve në teqenë e Helvetive në Berat. Teqeja Helvetive në Berat është një nga teqetë me të bukura në Ballkan. Duhet të jetë e ndërtuar në vitin 1600. Teqeja e Helvetive, është një monument e cila paraqet një nga realizimet më të mira të arkitekturës në qytetin e Beratit. Teqeja është ndërtuar në shek XVtë dhe rindërtuar nga Ahmet Kurt Pasha në fund të viteve 70 të shekullit XVIII-të dhe i përket sektit të helvetike, të cilët janë një nga sektet e islamit dhe i shërbejnë një grupi të caktuar. Në kuadër të programit të Ministrisë së Kulturës “Rrugët e Besimit”, Xhamia Mbret, Berat po i nënshtrohet ndërhyrjeve restauruese, të financuara nga Agjencia Turke për Zhvillim (TIKA) dhe e mbikëqyrur nga Instituti i Monumenteve të Kulturës Projekti i restaurimit është hartuar në bashkëpunim me specialistët e Institutit të Monumenteve të Kulturës dhe parashikon restaurimin e plotë të xhamisë. Gjatë vizitës në qytetin e Beratit ministrja Elva Margariti ishte e pranishme dhe në Muzeun Kombëtar Ikonografik “Onufri” ku u prezantua sistemi dixhital i audioguidave. “Përuruam sistemin audioguide në katër gjuhë në muzeun "Onufri". Turistët do të kenë shansin të zbulojnë muzeun dhe kryeveprat e tij, përmes gjuhëve shqip, italisht, anglisht dhe gjermanisht. Histori të jashtëzakonshme fshihen pas së kuqes së Onufrit, portreteve dhe alegorive të Çetirëve e simboleve të gdhendura në ikonostasin e rrallë”, shkruan ministrja për këtë muze. Muzeu Ikonografik “Onufri” është i pari në të cilin implementohet audioguida.