Lajme të tjera
BREAKING NEWS

Ulet numri i të infektuarve me Covid-19 në Shqipëri , ja çfarë ka ndodhur në 24 orët e fundit

Ulet numri i të infektuarve me Covid-19 në Shqipëri , ja
x

Kultura

Margariti në Persqop: DRTK Tiranë ka nisur punën për të hapur shtigjet për këmbësorët

Margariti në Persqop: DRTK Tiranë ka nisur punën për

Vete?m 17 kilometra nga Tirana, ndodhet Persqopi, ky qytet i lashte? ilir, i nde?rtuar ne? gjysme?n e dyte? te? shekullit IV p.e.s. Muret mbrojte?se janë nde?r me? te? mire?mbajturat ne? trojet shqiptare dhe hyrja e?shte? 2.6 m e gjere?. Ministrja e Kulturës Elva Margariti zhvilloi një vizitë, duke u njohur me punën që po bëhet në Persqop. Ministrja në një status të saj në Facebook shprehet se DRTK Tiranë po kryen punime për të hapur shtigjet për këmbësorët, si dhe bën sistemime përreth. “Drejtoria Rajonale e Trashe?gimise? Kulturore, Tirane? ka nisur pune?n pe?r hapjen e shtigjeve pe?r ke?mbe?sore?, sistemim, disiplinim dhe c?lirimin nga vegjetacioni i ule?t, rreth e pe?rqark bastionit jugor si dhe zbankimin e dheut, pe?r evidentimin e te? gjitha gjurme?ve te? monumentit. Nde?rkohe?, rilevim i sakte? i murit e?shte? duke kaluar ne? faze?n e dyte? te? projektit te? plote?, te? nde?rhyrjeve konsoliduese”, thotë ministrja e Kulturës. Sipas ministres Margariti, afërsia që ka me Tiranën ofron mundësitë për të tërhequr vëmendjen e vizitorëve. “Synimi ynë pare?sor e?shte? mbrojtja e trashe?gimise? kulturore, por edhe promovimi i saj, duke e kthyer ne? një destinacion kulturor. Afe?rsia e tij me? Tirane?n dhe kalanë e Petrelës, ofron te? gjitha kushtet dhe munde?site? pe?r te? te?rhequr ve?mendjen e vizitore?ve”, vijon Margariti. Në janar të këtij viti u bë me dije se përfundoi restaurimi i Varrit Monumental të vendbanimit antik të Persqopit. Projekti i miratuar në Këshillin Kombëtar të Restaurimit bëri të mundur kryerjen e ndërhyrjeve konservuese- restauruese, pastrimin e vegjetacionit, ndërtimin e sistemit të drenazhit përreth varrit si dhe vendosjen e tabelave informuese. Varri Monumental në Persqop ndodhet në pjesën lindore të malit të Vilës, në faqen e kësaj kodre, e cila ka përballë Dajtin dhe grykën që të çon në Shëngjergj. Varri ndodhet rreth 700 metra nga rruga Petrelë- Durisht- Shënkoll dhe është 3.3 km larg qendrës së Petreles. Varri është pjesë e vendbanimit të njohur në listën e monumenteve të mbrojtura prej Institutit të Monumenteve të Kulturës me emërtimin “Muret antike dhe varri i Persqopit”, në malin e Petrelës. Persqopi ishte një nga qytetet antikë që nuk u ripërdorën për shumë kohë. Mendohet se popullsia lëvizi dhe u vendos në Petrelë. Sot,këto rrënoja të vjetra tërheqin turistë të historisë antike dhe kuriozë të vlerave arkeologjike.