BREAKING NEWS

Vrau gruan me levë dhe më pas e masakroi me gërshërë, flet dhëndëri i familjes Tosuni nga Durrësi dhe tregon shkakun përse ndodhi krimi monstruoz

Vrau gruan me levë dhe më pas e masakroi me gërshërë,
x

Kultura

Margariti premton rikonstruksionin e Muzeut të Arsimit

Margariti premton rikonstruksionin e Muzeut të Arsimit

Ministrja e Kulturës, Elva Margariti vizitoi Muzeun Kombëtar të Arsimit në Korçë, një nga ndërtesat emblematike të Korçës, e vizitueshme në çdo kohë dhe periudhë nga qindra shqiptarë vendas dhe të diasporës. Objekti është i amortizuar pothuajse në të gjithë elementët e tij arkitektonikë dhe konstruktivë dhe ministrja Margariti theksoi rëndësinë e këtij muzeu, duke u shprehur në një rikonstruksion të plotë, si nga ana strukturore, ashtu edhe nga ana muzeale. “Ministria e Kulturës, në bashkëpunim me Drejtorinë Rajonale të Trashëgimisë në Korçë ka hartuar projektin e plotë të restaurimit dhe në kuadër të Samitit të Diasporës ky projekt do të prezantohet si një nga objektet e rëndësishme të historisë shqiptare. Objekti parashikon restaurimin e të gjithë strukturës dhe elementeve tradicionalë, duke ruajtur të gjithë elementët. Projekti parashikon realizimin e sondazheve dhe analizat e nevojshme për objektin për të pasur një situatë të qartë të ndërhyrjeve”, shkruan ministria.

Projekti është hartuar nga Drejtoria Rajonale Kulturës Kombëtare Korçë dhe parashikon edhe restaurimin e murit rrethues me muraturë guri, me elemente të kangjellave metalike, si edhe sistemim të oborrit me pllaka guri, pastrim i monumentit dhe trajtimi i sipërfaqeve gjelbëruese. Mësonjëtorja e Parë Shqipe në Korçë, sot Muzeu Kombëtar i Arsimit , është monument i kategorisë së Parë e shpallur në vitin 1973. Kjo ndërtesë ishte shtëpia ku banonte patrioti korçar Diamanti Terpo, i cili e dhuroi banesën për shkollën shqipe, e hapur më 7 mars 1887 nga ana e mësuesit patriot Pandeli Sotiri. Në këtë muze pasqyrohet historia e shkrimit shqip, e morisë së alfabeteve deri në alfabetin që kemi sot, vendosur në Kongresin e Manastirit, më 1908, si dhe historia e librit shqip prej abetares së parë të gjuhës shqipe (evetari, 1744), hartuar nga Naum Panajot Bredhi (Veqilharxhi). Edhe pse në kushte të vështira, kur mësimi i gjuhës shqipe për shkak të kushteve të ndodhura nën sundimin osman ishte rreptësisht i ndaluar, mësonjëtorja e Korçës qëndroi e hapur për 15 vjet dhe u mbyll në vitin 1902, për t`u riçelur në vitin 1908. U mbyll përsëri në vitin 1912 dhe u çel pas pesë vjetësh, më 1917. Përkrahës të saj ishin figura të njohura të Rilindjes shqiptare si: Vëllezërit Frashëri, Petro Nini Luarasi, Naum Naçi, Thoma Avrami, Familja Qiriazi, etj.