BREAKING NEWS

The German journalist mocks Rama: the best prime minister that Serbia has had since the time of Nikola Paši?

The German journalist mocks Rama: the best prime minister that Serbia has had
x
BREAKING NEWS

The British show handcuffs to Sali Berisha, Ambassador King Smith wants to start a criminal investigation against the corrupt, calls on the authorities to act on London's decisions

The British show handcuffs to Sali Berisha, Ambassador King Smith wants to start
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara reveals for the first time the scorching evidence that will sink Meta about the "CEZ-DIA" affair, here are the evidence that SPAK has in its hands, the role of Sali Berisha and Ismailaj's sudden move that could "blow up" the investigations

Romeo Kara reveals for the first time the scorching evidence that will sink Meta
x
BREAKING NEWS

Altin Dumani confirms it, SPAK starts the investigation for the Zen tower in Berisha in the middle of Tirana, the prosecutor of the case is appointed, here is the evidence from the file that risks sinking high-ranking officials and well-known businessm...

Altin Dumani confirms it, SPAK starts the investigation for the Zen tower in
x
BREAKING NEWS

Corruption files fill the offices of SPAK, the USA is a threatening message to Albanian politics for the dark days that are knocking

Corruption files fill the offices of SPAK, the USA is a threatening message to
x
BREAKING NEWS

The meeting of "non-women" with the deserters of Lulzim Basha fails this week, Bardhi is happy with Berisha after the rejection of the post of Secretary of "Foltor"

The meeting of "non-women" with the deserters of Lulzim Basha fails
x
BREAKING NEWS

On October 3, Shkëlzen's fate will be decided, this is how the investigation of the "Gërdec" file for the son of Sali Berisha can take a big turn, the families of the victims request the testimony of 12 other witnesses, among them the Krushku of Fatmir...

On October 3, Shkëlzen's fate will be decided, this is how the
x
BREAKING NEWS

The name of betrayal is Edi Rama, this is how the Albanian prime minister is "stabbing Kosovo in the back", his voice in unison with the Serbs Vucic and Dacic

The name of betrayal is Edi Rama, this is how the Albanian prime minister is
x

Kultura

Paintings and sculptures by 66 authors are exhibited at "PranverArt", exhibition in the 14th edition with about 100 works

Paintings and sculptures by 66 authors are exhibited at "PranverArt",

Works in painting and sculpture are this year in the "SpringArt" exhibition. The exhibition in the 14th edition was opened in the lobby of the National Historical Museum and brings together 66 authors, painters and sculptors who present their newest works. This year, the exhibition brings together well-known names of visual art in the country, but young artists are also part of it. Out of 66 authors this year, 10 of them are sculptors. Even this year, as in the previous editions, there is no lack of authors who have been at the beginning of this exhibition, which comes with the title "Spring Art". The well-known sculptor Maksim Bushi says that the public will see a good exhibition in the lobby of the museum. "The main axis of this exhibition are the authors who were at the foundation, but we enriched it from time to time with new names. There is participation and young people are interested. As a theme, it is known that it is free as always and the message prevails, the thought through the different compositions they have. There are compositions, landscapes, other themes of freedom, still nature. Usually in this exhibition it is a characteristic thing that this year they are more figurative, they are closer to the realistic part and there are very few abstracts. This is a characteristic of this exhibition. I think it is a better exhibition than last year. The artists thought when they worked, they dedicated themselves more and its level is felt", says Bushi. All participating authors are presented with one or two papers. Sculptor Maksim Bushi, who is co-organizer with painter Lazar Taçi, says that in this exhibition it is a condition that all authors present new works. "In this exhibition there are about 100 works of different techniques", he says. Maksim Bushi shows that it is a serious exhibition with many authors. "We also have Albanian painters who live abroad, such as from Italy, Greece, but we also have painters from Kosovo, and an Albanian author comes from Lyon, France," he says.

Working with the exhibition

Ekspozita “PranverArt” është bërë pjesë e jetës artistike në Tiranë prej vitesh. Por skulptori Maksim Bushi thotë se dhe këtë vit vështirësitë për hapjen e saj nuk munguan. “Ka qenë e vështirë për ta mbajtur këtë ekspozitë ndër vite. Nuk është përmirësuar asgjë në drejtim të sponsorizimit të saj. Edhe këtë vit ne kërkuam financim në bashki, por nuk na financuan. Ne dhe këtë vit e organizojmë me forcat tona. Jemi grupimi më i madh i autorëve, mirë është që bashkia ta ketë këtë në aktivitetin e saj. Ne kemi problem kryesor ambientin.  Salla e ekspozitave në muze tani është zënë nga GKA me fondin e saj”, thotë ai. Si skulptor Maskim Bushi prezantohet në këtë ekspozitë me një punim mjaft interesant, që quhet “Intervista”. “Puna ime quhet “Intervista”, ku është ai i forti, ka elementë dhe të policit. Shkopi i policit dhe në majë të tij mikrofoni. Gjithnjë në ciklin e humorit që kam unë të hiperbolës, të ironisë. Ky ishte shqetësimi. Unë jam artist i angazhuar, jo politikisht partiak, por artist i angazhuar shoqëror me shqetësimet, për përsosjen e shoqërisë drejt një shoqërie sa më europiane dhe moderne”, thotë skulptori i njohur Maksim Bushi. Ekspozita do të jetë hapur deri më datë 28 maj në mbrëmje në muze