BREAKING NEWS

Koronavirusi/ Ministria e Shëndetësisë nxjerr të dhënat ditore: Ja sa persona u konfirmuan të infektuar në 24 orët e fundit

Koronavirusi/ Ministria e Shëndetësisë nxjerr të
x

Kultura

QSPA dhe FAA, marrëveshje bashkëpunimi për proceset kërkimore dhe shkencore

QSPA dhe FAA, marrëveshje bashkëpunimi për proceset

Qendra e Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët (QSPA) dhe Federata e Shoqatave Arbëreshe (FAA) nënshkruan një protokoll bashkëpunimi, me qëllim shkëmbim materialesh arkivore e studimore, si dhe bashkëpunime të tjera në projekte kërkimore-shkencore. Qendra e Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët shprehet se nëpërmjet nënshkrimit të këtij protokolli, është formalizuar marrëdhënia mbështetëse që FAA-ja, me seli në Spezzano Albanese, Itali, ka ndërtuar me QSPA-në në Tiranë, që prej themelimit të saj. “Të dyja institucionet këtej dhe andej Adriatikut, që kanë në fokus të punës së tyre trashëgiminë e pasur arbëreshe, vlerësimin, evidentimin, ruajtjen e përhapjen e tejçimin e saj tek brezat e rinj, kanë rënë dakord sot mbi termat e bashkëpunimit. Që nga themelimi i QSPA-së, drejtuesi i FAA-së Damiano Guagliardi, që gjithashtu është anëtar i Këshillit Koordinues të QSPA-së, pasi ka shpërndarë lajmin e hapjes të së parës qendrës studimore mbi botën arbëreshe në Shqipëri, ka filluar një fushatë mbledhjeje të librave, revistave, materialeve të tjera fotografike, sonore apo dokumentare, të cilat do të shërbejnë për punën studimore, arkivin dhe bibliotekën e QSPA-së”, shprehet për këtë marrëveshje QSPA. Më nënshkrimin e kësaj marrëveshje, të dyja palët ranë dakord që termat e bashkëpunimit të shtrihen në aktivitete që do të reflektohen tek studimi i gjuhës, historisë, letërsisë e të gjithë trashëgimisë kulturore, përpos asaj popullore e fetare të Arbëreshëve, si të formës materiale ashtu edhe të asaj jomateriale e gojore. Në kuadër të bashkëpunimit të dyja institucionet gjithashtu kanë rënë dakord për ngritjen e një komiteti të përbashkët operativ, i cili do të drejtohet nga drejtoresha ekzekutive e Qendra e Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët prof. as. dr. Diana Kastrati, i cili do të vlerësojë dhe të vendosë mbi projektet e ardhshme për realizimin e planeve dypalëshe strategjike, si dhe për format e realizimit të tyre. Qendra e Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët u krijua me qëllim studimin e specializuar të historisë, letërsisë dhe kulturës së komunitetit arbëresh. Gjithashtu botimi i studimeve të QSPA-së kryhet në bashkëpunim me Qendrën e Botimeve për Diasporën.