BREAKING NEWS

Infektohet me COVID-19 mjeku kirurg në Berat, në gjendje të rëndë niset me urgjencë drejt Infektivit

Infektohet me COVID-19 mjeku kirurg në Berat, në gjendje të
x

Kultura

Roland Çene: Tradita e këndimit iso-polifonik hap pas hapi po vjen duke u rritur

Roland Çene: Tradita e këndimit iso-polifonik hap pas hapi po vjen

Festivali Folklorik Tipologjik Kombëtar i Iso-polifonisë u zhvillua në qytetin e Vlorës, duke mbledhur artistët në skenë. Festivali këtë vit zhvilloi edicionin e 13, duke përcjellë te publiku një program të pasur. Kryetari i jurisë, Roland Çene “Mjeshtër i Madh”, u shpreh se Festivali i XIII-të, Folklorik Tipologjik Kombëtar i Iso-polifonisë, ishte një tjetër arritje e rëndësishme artistiko-kulturore, që u zhvillua përgjatë vitit të ‘75 të çlirimit të atdheut dhe 107- vjetorit të shpalljes së pavarësisë, pikërisht në qytetin e lavdishëm dhe heroik të Vlorës. Sipas tij, edicioni i XIII i Festivalit Folklorik Tipologjik Kombëtar të Iso-polifonisë, demonstroi dhe një herë fuqishëm dimensionin e vitalitetit krijues të popullit tonë artdashës. “Iso-polifonia si një nga vlerat më të çmuara artistike identitare të trashëgimisë shpirtërore të popullit tonë, që praktikohet gjerësisht në Shqipërinë jug-lindore; jug-perëndimore, në Çamëri e thellë në trojet shqiptare në Republikën e Maqedonisë së Veriut, ka rezonuar e rezonon jo vetëm brenda territoreve shqipfolëse, por edhe më tej në Evropë, Azi, Amerikë etj, ku dhjetëra formacione popullore shqiptare vokale e instrumentale e kanë bënë atë të njohur, të kërkuar e të dashur dhe për dëgjuesit e huaj”, shprehet Çene. Për profesor Roland Çene, bartësit e saj kanë ndikuar në njohjen më të gjerë të atdheut tonë. “Stili i këndimit Iso-polifonik dhe bartësit e shumtë të saj, kanë ndikuar cilësisht dhe në njohjen më të gjerë të atdheut tonë, Shqipërisë në mbarë botën përmes pjesëmarrjes në veprimtari të shumta rajonale e ndërkombëtare”, thekson ai. Edicioni i XIII sipas shumë specialistëve të fushës e artistëve popullorë, ishte më cilësori krahasuar me edicionet paraardhëse. Për kryetarin e jurisë Roland Çene, në këtë edicion morën pjesë 19 formacione kryesisht vokale me bartës popullorë, që përfaqësuan vlerat e stileve iso-polifonike Labe, Toske, Çame etj. “U interpretuan rreth 70 njësi të këngëve iso-polifonike si dhe 6 njësi të valleve të kënduara iso-polifonike. Është për t’u vlerësuar se në këtë edicion, spikati pjesëmarrja e femrave dhe e të rinjve krahas dhe burrave, çka na frymëzon e na bën me shpresë se tradita e këndimit iso-polifonik hap pas hapi, vjen duke u rritur e shumuar e duke u shëndoshur e pasuruar artistikisht”, shton më tej Roland Çene “Mjeshtër i Madh”. Juria pasi ndoqi të dyja netët e festivalit, vendosi të japë 10 çmime për grupe përfaqësuese të qarqeve dhe bashkive, grupe të veçanta vokale dhe individë . Çmimi i parë “Neço Muko” shkoi për grupin folklorik përfaqësues të qarkut Elbasan.