BREAKING NEWS

E trishtë/ I shtruar prej ditësh në spital, COVID-19 i merr jetën ish-ushtarakut të lartë (EMRI+FOTO)

E trishtë/ I shtruar prej ditësh në spital, COVID-19 i merr
x

Kultura

“Saga e Dinejve”, nga Kujtim Gjonaj promovohet në Muzeun Kombëtar

“Saga e Dinejve”, nga Kujtim Gjonaj promovohet në Muzeun

Në Muzeun Historik Kombëtar u promovua filmi dokumentar "Saga e Dinejve". Skenari i filmit dokumentar është shkruar nga Lia Rama dhe Enver Kushi. Regjia i përket “Mjeshtrit të Madh”,  Kujtim Gjonaj dhe drejtor fotografie Spartak Papadhimitri. Dokumentari flet për familjen e Dinejve, një familje e rëndësishme dhe e madhe çame. Dinastia e Dinejve zë fill me Abedin Pashë Dino, i cili ka qenë nëpunës e politikan i Perandorisë Osmane, ideolog i çështjes kombëtare shqiptare dhe rilindas. Vazhdon më tej me Rasih bej Dino, i cili ishte politikan, diplomat dhe një figurë e lëvizjes kombëtare shqiptare, në fillim të shekullit të 20-të. Drejtori i Muzeut Historik Kombëtar, dr. Dorian Koçi, e hapi aktivitetin duke thënë se takime të tilla nuk kanë nevojë për protokoll. “Janë takime zemrash dhe miqsh. Kam nderin të prezantoj një dokumentar shumë të rëndësishme për kombëtarinë tonë të përbashkët. Kjo familje e madhe e Çamërisë ka dhënë një kontribut në historinë kulturore dhe shpirtërore të shqiptarëve. Ky film na bën të mundur të depërtojmë sa më thellë në familjen e madhe të Dinejve", u shpreh mes të tjerave drejtori i Muzeut Historik Kombëtar. Më pas skenaristi Enver Kushi theksoi se me regjisorin Gjonaj ka pasur një bashkëpunim shumë të frytshëm prej shumë vitesh. "Jam shumë i lumtur dhe i emocionuar për këtë dokumentar. Kujtimi i ka bërë një lapidar të pavdekshëm Çamërisë sonë", tha mes të tjerave skenaristi i filmit Enver Kushi. Kujtim Gjonaj është skenarist, regjisor i filmave dokumentarë dhe vizatimorë si dhe producent. Në vitin 1968 mbaron studimet e larta në Universitetin e Tiranës dega gjuhë - letërsi dhe po atë vit fillon punën si redaktor i skenarëve të filmave dokumentarë në Kinostudion “Shqipëria e Re”. Në vitin 1974 kalon si regjisor në sektorin e filmave dokumentarë, duke shkruar edhe shumë nga skenarët e këtyre filmave. Në filmin artistik ai ka shkruar katër skenarë, përmendim këtu skenarin e filmit "Thirrja" që do të ishte dhe skenari i tij i parë në filmin artistik në vitin 1976, filmat “Ata ishin katër” dhe “Cirku në fshat” në vitin 1977, filmin “Këshilltarët” në vitin 1979.