BREAKING NEWS

Nga “Gërdeci”, te Kompleksi Partizani, kreu i SPAK zbardh detajet e hetimeve për dosjet e bujshme dhe paralajmëron reprezalje si në Kroaci e Rumani

Nga “Gërdeci”, te Kompleksi Partizani, kreu i SPAK zbardh
x

Kultura

Të martë dhe të mërkurë tragjedia “Jul Cezari”, në Shkodër dhe në Lezhë

Të martë dhe të mërkurë tragjedia  “Jul

Tragjedia “Jul Cezari” e Shekspirit fillon turne-un në qytete të tjera të vendit, ku do të shfaqet për publikun. Pas prezantimit në Tiranë pak ditë më parë, Teatri Kombëtar Eksperimental "Kujtim Spahivogli” do ta shfaqë këtë vepër teatrore edhe në kalanë Rozafës në Shkodër, si dhe në Me-morialin e Skënderbeut në Lezhë. Të martën dhe të mërkurën në mbrëmje kjo vepër me regji nga Ivica Buljan dhe me interpretimin fantastik të një kaste aktorësh do të shfaqet për publikun, në orën 20:00 të mbrëmjes. “14 korrik ora 20:00 në kalanë e Shkodrës, 15 korrik ora 20:00 në Memorialin e Skënderbeut në Lezhë. Drejtuar nga i mirënjohuri Ivica Buljan dhe interpretimin fantastik të aktorëve Romir Zalla, Alfred Trebicka, Vin Bejleri, Amos Muji Zaharia, Alert Çeloaliaj, Ermira Hysaj, Ilirda Bejleri, Adriana Tolka, Ilia Kaçi, Mateo Dervishaj, Endri Çela, Engjëll Hoxha, Enea Nika, Anxhelo Shkreli”, bën me dije Teatri Kombëtare Eksperi-mental “Kujtim Spahivgli” për këtë produksion teatror të tij, ku biletat shiten në teatrin e Shkodrës dhe në Pallatin e Kulturës, në qytetin e Lezhës. Vepra teatrore u mirëprit mbrëmjen e datës 6 korrik në Teat-rin Veror të Universitetit të Arteve duke përcjellë emocione, por tani po vijon në rrethe për publikun. Kostumografe në shfaqje është So? Kara, skenograf Beqo Nanaj, regji ndriçimi Sonda Trinajst dhe as/regjisor Mateo Dervishaj. Shfaqjet e regjisorit Ivica Buljan kanë qenë pjesëmarrëse në më shumë se 30 vende të ndryshme. Duke u mbështetur në ?lozo?në krijuese të Antonin Artaud, teatri i tij fokusohet në protagonizmin e aktorit dhe ruan linjat klasike të teatrit. Ivica Buljan ka drejtuar Teatrin Kombëtar Kroat në Split, gjatë viteve 1998-2002. Në vitin 1999, gjatë kohës që ai e drejtonte, Teatri Kombëtar Kroat u bashkua me Konventën e Teatrit Evropian. Buljan është gjithashtu bash-këthemelues dhe drejtor artistik i Teatrit Mini në Lubjanë, si dhe themelues dhe drejtor i Teatrit të Ri në Zagreb. Tragjedinë e Shekspirit “Jul Cezari” regjisori Ivica Buljan e solli jo në skenë në korrik të 2019, por në sheshin e teatrit në Tiranë.Tragjedia e Shekspirit“Jul Cezari” është një tragjedi historike nga Uilliam Shekspir, e cila besohet të jetë shkruar në vitin 1599. Tragjedia e “Jul Cezarit” është njëra prej disa veprave dramatike të Shekspirit, që bazohen në ngjarje të vërte-ta nga historia romake dhe që përfshijnë edhe Koriolanus dhe Antoni e Kleopatra. Edhe pse ve-pra titullohet “Jul Cezari”, Bruti ?et në më shumë se katër herë po aq rreshta sa karakteri kryesor dhe drama psikologjike qendrore e pjesës fokusohet mbi betejën e Brutit mes kërkesave kon?iktuale të nderit, patriotizmit dhe miqë-sisë. Uilliam Shekspir e ngriti artin poetik në majat më të larta. Studimet, analizat dhe komentet rreth tij janë të panumërta, por përfundimi është i njëjtë: vepra shekspirane është e admirueshme si tërësi dhe në të tërë përbërësit e veçantë. Shekspiri konsiderohet si shkrimtari më i shkëlqyer i gjuhës angleze, në mënyrë absolute, një ndër shkrimtarët më të mëdhenj të të gjitha kohërave. Njëri ndër shkrimtarët më të famshëm në botë. Ai ka qenë komediograf, dramaturg, por edhe aktor. Ai jo vetëm që shkroi disa tragjedi të jashtëzakonshme të cilat hynë në historinë e letërsisë botërore, por edhe shumë komedi dëfryese që nuk u shfaqen kurrë nëpër skenat angleze. Gjatë krijimtarisë së tij, Shekspiri realizoi 37 vepra për teatrin, nga të cilat 13 tragjedi, 10 drama historike dhe 14 komedi. Pjesa tjetër e krijimtarisë përf-shinë 154 sonete që mbahen si realizimi poetik më i çmueshëm i gjithë kësaj periudhe dhe 2 poema të gjata.