BREAKING NEWS

Vjen lëvizja që nuk pritej/ Basha bën ndryshimin në minutat e fundit, kush është ish-deputeti dhe emri i njohur demokrat që u riktheu pasi mbrëmë u la jashtë listave

Vjen lëvizja që nuk pritej/ Basha bën ndryshimin në minutat
x

Kultura

 TOB: Baleti “Halili dhe Hajria”, një vend të rëndësishëm në repertor

 TOB: Baleti “Halili dhe Hajria”, një vend të

Baleti shqiptar “Halili dhe Hajria” zë një vend të rëndësishëm në repertorin e Teatrit të Operës dhe Baletit, si dhe një vepër që i rezistoi kohës. Ishte 13 janari i vitit 1963, kur kompozitori Tish Daija, baletmaestri Panajot Kanaçi, dirigjenti Mustafa Krantja e një suitë e tërë artistësh, vunë në skenë baletin “Halili dhe Hajria”. TOB ka publikuar disa fakte për baletin shqiptar. “Baleti “Halili dhe Hajria” zuri një vend të rëndësishëm në repertorin e artë të TKOB si baleti i parë kombëtar, por edhe i suksesshëm, pasi i rezistoi kohës. Më 12 dhjetor 1973, baleti “Halili dhe Hajria” u vu për herë të 150-të në skenë. Kjo vepër e kompozuar nga Tish Daija dhe me koreografi të Panajot Kanaçit është baleti shqiptar më i rivënë në skenën e Teatrit Kombëtar të Operas dhe Baletit, me më shumë se 250 rivënie”, shkruan TOB. Jo vetëm në skenën shqiptare, por dhe skenat e huaja sipas TOB kjo vepër ka pasur suksese. Teatri i Operës dhe Baletit shkruan se në Francë dhe në Prishtinë baletmaestër ishte Panajot Kanaçi. “Në turnetë e organizuar në Greqi, Itali, Turqi, Francë, Maqedoni e Kosovë ka pasur sukses të padiskutueshëm. Në Francë është vënë në skenë nga trupa franceze e baletit e Clermont-Ferrand. Në produksionet e vëna në Francë dhe në Prishtinë baletmaestër ka qenë po vetë autori, i madhi Panajot Kanaçi. Kjo vepër ishte vepra e tretë e kompozitorit Tish Daija, pas operetës “Lejlaja” dhe operës “Pranvera””, shprehet TOB. Sipas të dhënave që ka publikuar Teatri i Operës dhe Baletit, mjeshtri Agron Aliaj e risolli baletin “Halili dhe Hajria” në vitin 2003, në jubileun e 40-vjetorit të premierës së këtij baleti. “Koreografi Aliaj ruajti me fanatizëm të gjitha lëvizjet e bukura të këtij baleti, ashtu si dikur, kur ia kish mësuar pedagogu i tij Panajot Kanaçi”, vijon TOB. Tish Daija “Nder i Kombit” është kompozitor i baletit të parë shqiptar, autor i qindra krijimeve muzikore me njohje kombëtare dhe ndërkombëtare, pedagog e akademik, drejtues historik i Ansamblit Kombëtar të Këngëve dhe Valleve Popullore. Krijimtaria e Tish Daisë është e madhe dhe e larmishme. Ai krijoi muzikë në të gjitha gjinitë muzikore si: opera, balete, simfoni, vepra instrumentale e vokale, poema, këngë popullore, të lehta, etj.