
Ja dosja e re që rrezikon Edi Ramën, marrëdhënia me kinezin Patric HO që i hapi ekspozitë dhe pazaret Duçka-McGonigal me biznesmenin e goditur nga SHBA

“Senatorët” e PS i dalin kundër Edi Ramës për tradhtinë ndaj Kosovës dhe lojërat me serbët, lëvizja kundër Albin Kurtit e dyshimtë, kërkojnë mbështetje për kryeministrin kosovar

Ja prapaskenat që po luan Edi Rama me qarqet serbe për të futur KFOR në Veri të Kosovës dhe për të nxjerrë jashtë loje shtetin kosovar, skenar për ndërrimin e territoreve

Një dëshmitar i ri mund të zbarkojë në SPAK për të fundosur Shkëlzenin, ja informacionet “përvëluese” që ka për djalin e Berishës që e implikojnë në aferën e “Gërdecit”, nga takimi në zyrë me një mafioz, tek gabimi i madh që i kushtoi jetën Kosta Treb...

“Bomba” e Spartak Brahos: SPAK do fundosë një tjetër ministër, ja pse Sali Berisha sulmon Prokurorinë e Posaçme dhe kush është politikani që pritet të zëvendësojë Edi Ramën në krye të PS

Gazetari gjerman ironizon Ramën: Kryeministri më i mirë që ka pasur Serbia që nga koha e Nikola Pashiç

Universiteti i Tiranës në top listën e 30 universiteteve më të mira në Shqipëri

Britanikët i tregojnë prangat Sali Berishës, ambasadori King Smith kërkon të nisë hetimi penal ndaj të korruptuarve, thirrje autoriteteve të vihen në lëvizje për vendimet e Londrës

A ka më vlera ushqimi kur përdorni mikrovalën në shtëpi?

Shkruar nga SOT.COM.AL 6 Shtator 2023

Mikrovala është një pajisje që rrallëherë mungon në kuzhinat e amvisave shqiptare.
Ajo përdoret për të gatuar, shkrirë dhe ngrohur ushqime të shumëllojshme dhe kjo arrihet falë një rrezatimi elektromagnetik të ngjashëm në valët e radios apo të rrezeve infra të kuqe.
Ka shumë pretendime që rrezatimi që lëshon mikrovala është shumë i rrezikshëm dhe jo vetëm që shkatërron ushqyesit por mund të shkaktojë sëmundje të rënda.
Megjithatë, pavarësisht larmisë së artikujve mbi mikrovalën, deri më tani nuk ka kërkime shkencore që mbështesin idetë e mësiperme.
Në këtë artikull të AgroWeb.org do të gjeni përgjigjet mbi shqetësimet kryesore të sigurisë për mikrovalën.
A I Shkatërron Mikrovala Vitaminat Dhe Mineralet Tek Ushqimet?
Ngrohja apo shkrirja e ushqimeve në mikrovalë shkakton ndryshime në veçoritë fizike, përbërjen kimike dhe profilin ushqimor.
Nëse përdorni temperaturë të lartë, mikrovala ka tendencën të eliminojë ushqyesit në ushqime.
Sekreti në ruajtjen e tyre qëndron në kombinimin e saktë të kohës dhe temperaturës.
Këto të fundit janë gjithmonë në varësi të llojit të ushqimit.
Ushqime si mishi, peshku apo vezët duhen ngrohur në të paktën 60? që të jenë të sigurta për konsum.
Ekspertët thonë se ngrohja e shpejtë në mikrovalë mund të ruajë sasinë dhe cilësinë e polifenolëve tek perimet.
Ata kanë krahasuar gatimin e disa perimeve të caktuara në mikrovalë dhe në tenxhere me presion.
Në këtë të fundit, perimet kanë tendencën të humbasin më shumë fibër, gjë që nuk ndodh në rastin e mikrovalës.
Situata është e ngjashme edhe në rastin e vitaminës C, sasitë e humbura të së cilës janë më të mëdha kur ushqimet gatuhen në tenxhere me presion sesa në mikrovalë.
Një vrull i shpejtë nxehtësie që lëshon mikrovala arrin të ruajë shumicën e vitaminës C tek perimet.
A Shkakton Kancer Mikrovala?
Kur mishi apo peshku gatuhen në temperatura të larta për një kohë të gjatë, në sipërfaqen e tyre formohen substanca që shkaktojnë kancer.
Ekspertët kanë vënë re të njëjtat substanca tek mishi i pulës i gatuar në mikrovalë.
Megjithatë, ata deri më tani nuk kanë zbuluar asnjë lidhje të fortë mes kancerit dhe konsumit të rregullt të mishit të gatuar në mikrovalë.
A I Shkatërron Mikrovala Bakteret Ushqimore?
Gatimi i ushqimeve është një mënyrë shumë e mirë për të ulur rrezikun e sëmundjeve nga ushqimi.
Një nga sfidat më të mëdha në gatimin me mikrovalë është pabarazia në shpërndarjen e temperaturës për shkak të formës së ushqimit.
Në rast të tillë, ushqimi jo i ngrohur siç duhet përbën rrezik për shëndetin.
Gatimi në mikrovalë mund të shkatërrojë bakteret ushqimore vetëm falë kombinimit të duhur të kohës dhe temperaturës.
Gatimi në temperaturë minimale prej 60? shkatërron shumicën e baktereve por kur bëhet fjalë për toksinat, shkatërrimi i tyre me nxehtësi është i pamundur.
Më të lexuarat


“Gjithçka do ju kthehet përmbys”, Meri Shehu paralajmëron shenjat e Horoskopit për tetorin

'Reflektoni ku keni gabuar', astrologu Jorgo Pulla bën paralajmërimin e fortë me parashikimin e horoskopit javor 2-8 tetor

Horoskopi tetor 2023/ Nga shëndeti te financat dhe dashuria, astrologia zbulon shenjat që pësojnë troditjen e fortë të portofolit

Ja cilat janë shenjat e zoodiakut që kombinojnë me peshoren

Horoskopi i ditës së sotme, ja çfarë kanë rezervuar yjet për ju

Horoskopi për ditën e nesërme, ja çfarë surprizash kanë parashikuar shenjat e zodiakut për ju

"Surpriza për beqarët", ja parashikimi i yjeve për sot

Horoskopi ditor për nesër, ja çfarë parashikojnë yjet për ju

Shijet më të mira në botë, ja ku renditet kuzhina tradicionale Shqipëtare

Horoskopi ditor për nesër, ja çfarë kanë parashikuar yjet për ju
