BREAKING NEWS

Pas skandalit të 'Fake News'-i i porositur nga këshilltari i Metës, reagon menjëherë Rama, ia numëron një nga një Presidentit: Më e neveritshmja është që plehrat i'u hodhën në fytyrë...

Pas skandalit të 'Fake News'-i i porositur nga këshilltari
x

Lifestyle

I nxehtë rekord në Antarktidë, temperatura të tilla nuk janë regjistruar kurrë më parë

I nxehtë rekord në Antarktidë, temperatura të tilla nuk

I nxehtë rekord në Antarktidë. Temperaturat e regjistruara janë aq të larta, saqë shkencëtarët kanë frikë nga dëmtimet afatgjata të bimëve, kafshëve dhe ekosistemeve. Ekstremitete në luhatje u zbuluan nga 23 deri në 26 janar në stacionin kërkimor Australian në Casey në Antarktidën Lindore, të klasifikuar si një valë nxehtësie.

Temperatura në Antarktidën veriore ka prekur pothuajse 18.3 gradë celsius, ndërsa temperaturat rekord janë raportuar edhe në gadishullin e Antarktikut. Në stacionin Casey, e ulëta ishte mbi zero, ndërsa e larta mbi 7.5 gradë. Më e larta e regjistruar ishte 9.2 gradë në 24 janar, gati 7 gradë më shumë sesa mesatarja e lartë për stacionin.

Studimi, i botuar në “Global Change Biology”, nga një ekip ndërkombëtar, përshkruan ndikimin e klimës në ekosisteme. "Shumica e jetës ekziston në oaza të vogla pa akull në Antarktidë dhe në masë të madhe varet nga shkrirja e borës dhe akullit për furnizimin me ujë të tyre", shkruajnë studiuesit. "Përmbytjet nga shkrirja e akujve mund të derdhin më shumë ujë në këto ekosisteme, duke shkaktuar një rritje më të madhe dhe riprodhim të myshqeve, likeneve, mikrobeve dhe jovertebrorëve. Përmbytjet e tepërta mund të shtypin bimët dhe të ndryshojnë përbërjen e bashkësive jovertebrore dhe qilimave mikrobikë".

Do të duhen më shumë studime për të kuptuar ndikimin e plotë të valës së nxehtësisë, por studiuesit besojnë se moti i ngrohtë është i lidhur me një vrimë ozoni në tkurrje në fund të vitit 2019, e cila dobësoi erërat perëndimore, duke lejuar më shumë ajër të nxehtë për të arritur në rajone që më parë të mbrojtura.