BREAKING NEWS

Pëllumb Pipero optimist jep mesazhin që na qetëson të gjithëve: Vetëm këto do jenë ditët e pikut, ndërsa lajmi i mirë është se numri i të prekurve do të ulet...

Pëllumb Pipero optimist jep mesazhin që na qetëson të
x

Lifestyle

Jeni adhurues të librave? Shkencëtarët japin arsyet përse njerëzit që lexojnë jetojnë më gjatë

Jeni adhurues të librave? Shkencëtarët japin arsyet përse

Në epokën e teknologjisë janë të paktë ata që besojnë ende te libri i shfletuar, por gjithsesi nuk janë rralluar krahasuar me bumin e bujës së botës së internetit.

Mirë do të ishte të lexonin të gjithë. Dhe këtë e konfirmojnë edhe studimet, sidomos njëra e kryer në Britani, që arriti në përfundimin se leximi jo vetëm që na bën më të zgjuar, por në të vërtetë të zgjat jetën.

Studiuesit mblodhën 3635 individë mbi moshën 50 vjeç dhe i ndanë në tre grupe. Grupi i parë nuk lexoi fare, ndërsa i dyti 3 orë e gjysmë ose më pak. Grupi i tretë lexoi me shumë se 3 orë e gjysmë orë ose më shumë në javë.

Individët në grupin e dytë kishin 17% më pak mundësi të vuanin nga ndonjë sëmundje që mund t’i merrte jetën në krahasim me ata që nuk lexonin fare. Njerëzit në grupin e tretë kishin 23% më pak të ngjarë të ndërronin jetë e gjithashtu jetonin mesatarisht 23 muaj më shumë.

Autorët e studimit thonë se leximi ofron dy përfitime që përkthehen në përparësi lidhur me jetëgjatësinë.

Së pari është aftësia njohëse dhe vendosja në punë e disa zonave të trurit që duket se vendosen në gjumë pas dekadës së katërt të jetës dhe së dyti studiuesit thonë se leximi inkurajon “empatinë, perceptimin shoqëror dhe inteligjencën emocionale, të cilat janë procese njohëse që mund të çojnë në jetëgjatësi më të lartë. Këto përfitime lidhen zakonisht me leximin e librave.