BREAKING NEWS

'Testi i uthullës', mësoi si funksionon taktika që aplikon ushtria amerikane për të zbular personat e infektuar nga COVID-19

'Testi i uthullës', mësoi si funksionon taktika që
x

Lifestyle

Këtë vit pranvera nisi më 20 mars, në 04:50. Çfarë ndodh në atë orë? Përse ekuinoksi i pranverës ndryshon gjithnjë?

Këtë vit pranvera nisi më 20 mars, në 04:50.

Më 20 mars, në orën 04:50, fillon pranvera. Në atë moment të saktë dielli do të kalojë njërën nga dy pikat, në sferën qiellore, ku kryqëzohen ekliptika dhe ekuatori qiellor: e ashtuquajtura pikë e brendshme ose ekuinoksi pranveror (tjetra korrespondon me ekuinoksin e vjeshtës). Dielli do të shfaqet në mënyrë të përkryer në zenit për një vëzhgues të vendosur në ekuator dhe kohëzgjatja e ditës do të jetë e barabartë me atë të natës, saktësisht 12 orë.

Është momenti kur vija që ndan pjesën e ndriçuar të Tokës nga pjesa që është ende nën hije është pingul me ekuatorin, domethënë, kalon edhe në Polin e Veriut dhe në të Jugut. Dita dhe nata kanë (gati) të njëjtën kohëzgjatje. Për këtë arsye ne e quajmë këtë ditë ekuinokse, nga fjala latine aequinoctium (natë e barabartë).

Por, pse ndodh ndryshimi i datave? Kalendari Gregorian ka 365 ditë, por nuk pasqyron kohëzgjatjen aktuale të orbitës së Tokës rreth Diellit, e cila është 365 ditë, 6 orë, 9 minuta dhe 10 sekonda. Për të kompensuar ndryshimin, u prezantua sistemi i vitit të brishtë, i cili parashikon shtimin e një dite në fund të shkurtit, përgjithësisht për të gjitha vitet jo sekulare (të cilat nuk shënojnë kalimin e një shekulli) dhe të ndara me 4: kjo zgjidhje ofron një përafrim të mirë, por gjithsesi është një përafrim.

Ndryshimi i sezonit "lëviz mbrapa", vit pas viti: edhe në 2044 ekuinoksi i pranverës do të bjerë për herë të parë më 19 mars.