BREAKING NEWS

Prokurorë të huaj zbarkojnë në SPAK me ligj, ndërkombëtarët marrin në patronazh gjurmimin e parave të korrupsionit dhe burgosjen e politikanëve

Prokurorë të huaj zbarkojnë në SPAK me ligj,
x

Lifestyle

Më 29 dhjetor sytë drejt qiellit, ky fenomen do të shfaqet për herë të fundit në këtë vit në orën...

Më 29 dhjetor sytë drejt qiellit, ky fenomen do të shfaqet

Hëna e Ftohtë, ky është emri i hënës së fundit të plotë të vitit. Ai i vitit 2020 do të dalë rreth orës 4:11 pasdite në 29 Dhjetor.

Për ta parë, është e thjeshtë mjafton të shihni qiellin sigurisht nëse moti e lejon.

Hëna e plotë e ftohtë

Secila kulturë ka mënyrat e veta për të thirrur Hënat e Plota 12/13 të vitit. Në kulturën perëndimore ato quhen, sipas radhës kur shfaqen gjatë vitit: Ëolf Moon, Snos Moon, Ëorm Moon, Pink Moon, Floëer Moon, Straëberry Moon, Buck Moon, Sturgeon Moon, Corn Moon, Harvest Moon, Hunter’s (o Blue) Moon, Beaver Moon, ndërsa e fundit quhet Cold Moon, ose Hëna e Ftohtë.

Arsyet janë të dukshme: ndodh në dhjetor, muaj në të cilin fillon dimri dhe i ftohti – të paktën në hemisferën veriore të planetit. Është referuar gjithashtu si Long Night Moon, Hëna e Natës së Gjatë, sepse netët e dimrit janë më të errëtat dhe më të gjatat, veçanërisht pranë solsticit të dimrit (i cili këtë vit na dha spektaklin e Lidhjes së Madhe të Jupiterit dhe Saturnit).

Kur ta vëzhgojmë atë

Hëna e Ftohtë do të dalë në mbrëmjen e 29 Dhjetorit, në 4:11 pasdite. Sateliti ynë do të ketë një trajektore të lartë në qiell, duke mbetur kështu mbi horizont për një kohë më të gjatë se mesatarja.

Nëse mbrëmja është e qartë, thjesht ngrini sytë drejt qiellit për të shijuar hënën e fundit të plotë të vitit, por për ata që dëshirojnë të marrin vëzhgimin në nivelin tjetër, këshillohet të investojnë në dylbi ose në një teleskop të vogël.

Hëna tjetër e plotë

Pas Hënës së Ftohtë, Hëna e parë e plotë e vitit të ri (Hëna e Ujkut) do të shfaqet në 28 Janar.