BREAKING NEWS

Koronavirusi në Shqipëri, Ministria e Shëndetësisë përditëson të dhënat: Ja sa persona janë konfirmuar pozitivë në 24 orët e fundit

Koronavirusi në Shqipëri, Ministria e Shëndetësisë
x

Lifestyle

Ndodh për herë të parë! Ky zbulim befason astronomët, ja për çfarë bëhet fjalë

Ndodh për herë të parë! Ky zbulim befason astronomët,

Astronomët kanë pikasur një gjysmë duzinë galaktikash të ngatërruara në rrjetin gravitacional të një vrime të zezë supermasive, më pak se një miliard vjet pas Big Bang. Studiuesit nga Instituti Kombëtar Italian për Astrofizikën (INAF) thonë se kjo është hera e parë që një grupim i tillë i ngushtë është parë kaq shpejt pasi filloi universi.

Vrimat e zeza që shfaqen në vitet e hershme të universit mendohet se janë formuar nga shkatërrimi i yjeve të parë, por deri më tani astronomët nuk e dinin se si ishin në gjendje të rriteshin aq shumë. Vëzhgimet e galaktikave që rrethojnë vrimën e zezë supermasive janë bërë nga Teleskopi Shumë i Madh i Observatorit Jugor Evropian (ESO) (VLT).

Gjetja e këtij rrjeti të ndërlikuar të galaktikave që ‘ushqejnë’ një vrimë të zezë supermasive të hershme sugjeron që ato të rriten në struktura të ngjashme me rrjetën që përmbajnë shumë gaz për t’i furnizuar ato.Vrimat e zeza supermasive janë fenomene kozmike ekzotike, të çuditshme dhe relativisht të zakonshme, ato shfaqen në qendër të shumicës së galaktikave, përfshirë Rrugën e Qumështit.

Marco Mignoli, astronom nga INAF dhe autori kryesor i studimit, tha se kërkimi u nxit nga dëshira për të kuptuar vrimat e zeza supermasive në universin e hershëm. ‘Këto janë sisteme ekstreme dhe deri më sot nuk kemi pasur ndonjë shpjegim të mirë për ekzistencën e tyre,’ shpjegoi studiuesi italian.

Të gjithë galaktikat që rrethonin vrimën e zezë ishin të shtrirë në një ‘rrjetë merimange’ kozmike me gaz që shtrihej në më shumë se 300 herë më shumë se Rruga e Qumështit.