BREAKING NEWS

Trazoi politikën shqiptare, mediat italiane zbulojnë skandalin: Njeriu i Ilir Metës porositi fushatë kundër qeverisë. Ja sa mijëra euro i dha senatorit italian

Trazoi politikën shqiptare, mediat italiane zbulojnë skandalin: Njeriu
x

Lifestyle

Përse distancimi social na duket kaq i çuditshëm? Ekspertët flasin për arsyet e shkruara në mijëra vjet evolucion

Përse distancimi social na duket kaq i çuditshëm?

Një ndër aspektet më të vështira të kësaj periudhe është nevoja që për të mirën e të gjithëve të qëndrojmë në shtëpi dhe të zvogëlojmë marrëdhëniet me rrethin e ngushtë familjar e shoqëror. Edhe për ata me fat sa janë të shëndetshëm, kjo masë mbrojtëse e ndërsjellë nga COVID-19 mund të jetë veçanërisht e vështirë për t'u zbatuar. Arsyet janë shkruar në qindra e mijëra vjet evolucion, siç tregon mirë një artikull në “The Conversation”.

Homo sapiens i përket një grupi kafshësh që veçon aftësitë e tij të theksuara shoqërore, atë të primatëve. Në krahasim me gjitarët e tjerë me të njëjtën madhësi, primatët kanë trurin më të madh: një tipar në lidhje me nevojat e mbijetesës, por edhe me aftësinë për të menaxhuar marrëdhëniet shoqërore brenda një grupi. Dimensionet e trurit shoqërohen në mënyrë lineare me shtrirjen e rrjetit të tij shoqëror: vëllimi i organit tonë të të menduarit na ndihmon për të menaxhuar kompleksitetin e marrëdhënieve të jetës së përditshme. Të jesh në një grup do të thotë të mësosh të kuptosh marrëdhënie miqësore dhe konfliktuale dhe të sillesh në përputhje me rrethanat. Qeniet njerëzore, të cilët kanë trurin më të zhvilluar se primatët e tyre më të afërt, administrojnë marrëdhënie zakonore mesatarisht me 150 njerëz.

Edhe pse sfiduese, të jetosh në një grup ka qenë gjithmonë shumë e dobishme për njeriun: të largosh grabitqarët, të marrësh ushqim, të gjesh partnerin më të përshtatshëm ose dikë që mund të kujdeset për të vegjlit në vendin tonë. Për këlyshët, të rriturit në një grup do të thotë të keni më shumë mundësi për të mësuar në një kontekst të mbrojtur. Për të gjithë, kjo do të thotë aftësi më e madhe për të prodhuar, kujtuar dhe transmetuar njohuri.

Pra, shkurt, Homo sapiens është ekzemplari më social mes të parëve, dhe grupi është i lidhur, siç e shohim këto ditë, me ndarjen e punës në shoqëri. Nëse disa mund të qëndrojnë (dhe punojnë) në shtëpi, është sepse të tjerët janë duke punuar për të prodhuar, shitur dhe transportuar nevojat themelore.

Për të gjitha këto arsye, masat hapësinore të marra këto ditë mund të duken surrealiste ose të ngjallin një ndjenjë të vetmisë. Është e natyrshme, por nuk është fundi. Qeniet njerëzore janë jashtëzakonisht të adaptueshme dhe qindra mijëra vjet trajnim në marrëdhëniet shoqërore na kanë mësuar t'i gërshetojmë ato edhe në distancë, duke evoluar aftësi simbolike gjuhësore dhe aftësi të jashtëzakonshme kulturore dhe dixhitale. Nëse nuk do të kishte qenë kështu, ne nuk do të kishim zhvilluar një shoqëri kaq të lidhur dhe të globalizuar. Distanca që na është imponuar është fizike. Çdo ditë punojmë në mënyrë që mos të bëhet as sociale.