Lajme të tjera
BREAKING NEWS

Fillon procesi gjyqësor ndaj Izet Haxhisë, nisin telashet për Sali Berishën, Prokuroria kërkon thirrjen e dëshmitarëve përfshirë ish-kryeministrin, Ylli Rakipin...

Fillon procesi gjyqësor ndaj Izet Haxhisë, nisin telashet për
x

Lifestyle

Pyetja që po mundon shumë njerëz në botë, pse viruset vdekjeprurëse dalin nga Kina? Ja ç’thonë ekspertët

Pyetja që po mundon shumë njerëz në botë, pse viruset

Që nga fillimi i marsit 2020, një koronavirus i ri, i quajtur COVID-19, është përhapur në më shumë se 83 vende dhe ka vrarë më shumë se 4 mijë njerëz, shumica dërrmuese në Kinë. Këtu virusi u shfaq në dhjetor 2019.

Ky nuk është një fenomen i ri për Kinën; në 2003, virusi SARS gjithashtu u shfaq atje, dhe në rrethana të ngjashme, para se të përhapej në të gjithë botën dhe të vrasë afro 800 persona.

Të dy, SARS dhe COVID-19 janë në familjen “koronavirus”, dhe të dy duket se kanë dalë nga kafshët në tregjet famëkeqe të kafshëve të egra të Kinës. Ekspertët kishin parashikuar prej kohësh që këto tregje, të njohura si burime të mundshme të sëmundjes, do të mundësonin një shpërthim tjetër.

Tregjet dhe tregtia e kafshëve të egra që i mbështesin ato, janë problemi themelor i këtyre pandemive; derisa Kina ta zgjidhë atë problem, ka shumë të ngjarë të shfaqen sërish.

Virusi aktual është përhapur më shumë sesa Ebola në 2014, dhe Organizata Botërore e Shëndetit e ka caktuar një pandemi.

Në vitin 2003, një virus shumë i ngjashëm me SARS-CoV-2 doli nga një treg në Foshan, Kinë. Ajo shkaktoi sëmundjen SARS, e cila u përhap në dhjetëra vende.

Ngjashmëritë midis dy viruseve shtron pyetjen: Pse sëmundjet e reja vazhdojnë të shfaqen në Kinë?

Ky episod i Vox Atlas shqyrton çështjen më të thellë të tregtisë së kafshëve të egra të Kinës dhe se si ajo po vë në rrezik shëndetin global.

Siç tregon eksperti Peter Li në video, “Shumica e njerëzve në Kinë nuk hanë kafshë të egra. Ata njerëz që konsumojnë këto kafshë janë të pasur dhe të fuqishëm – një pakicë e vogël”.