BREAKING NEWS

SHBA bilanc lufte, reth 400 mijë të infektuar në total  dhe 2 mijë të vdekur brenda ditës

SHBA bilanc lufte, reth 400 mijë të infektuar në total  dhe
x

Lifestyle

Shën Valentini, historia dhe lidhja me dashurinë, nga ku del termi tepër i përdorur edhe te ne

Shën Valentini, historia dhe lidhja me dashurinë, nga ku del termi

Sot është Shën Valentini, Dita e të Dashuruarve, një rast i shkëlqyeshëm për të treguar dashuri ndaj njerëzve që duam. Megjithatë, jo të gjithë e dinë origjinën e kësaj date, të lidhur me jetën e Shën Valentinit, peshkopi i Ternit, i cili vdiq si dëshmor më 14 shkurt. Këtu është dhe origjina e festës së të dashuruarve.

Festa e Shën Valentinit u krijua në vitin 496 pas Krishtit nga papa Gelasius I, i cili vendosi të krijojë festën e të dashuruarve për të zëvendësuar ritet brutale të Lupercalia-s, një festë e lashtë pagane.

Deri në shekullin IV, në të vërtetë, këto rite festoheshin më 15 shkurt për nder të Faun Luperco, perëndisë që mbronte pjellorinë. Vallet e pavërteta, himnet ndaj teprimeve, ritet e rilindjes erdhën në kontrast të ashpër me moralin e krishterë.

Papa Gelasius I, i tmerruar nga Lupercalia, krijoi një ditë më parë, saktësisht në 14 shkurt, festën e Shën Valentinit, dëshmor i Ternit.

Valentino, i lindur në vitin 197 pas Krishtit, u bë peshkop i Ternit në moshën 21-vjeçare. Për shkak të përndjekjeve të të krishterëve nga perandori Aurelian, peshkopi Valentino u tërhoq përgjatë Rrugës Flaminia, për t’u dënuar, derisa ia prenë kokën më 14 shkurt 273.

Por, ç’lidhje ka figura e Shën Valentinit me dashurinë? Perandori Aurelian thuhet se e ka ndëshkuar peshkopin për festimin e martesës midis Serapisë së krishterë dhe legjionarit pagan Sabine, të cilët vdiqën gjatë vetë ritit.

Një tjetër version i legjendës, me origjinë amerikane, thotë se peshkopi u takua me dy të rinj që po ziheshin dhe pasi u dha të dyve një trëndafil u riktheu paqen.

Sidoqoftë, historia më e njohur është ajo që tregon se si Shën Valentini solli paqe mes dy të rinjve, duke bërë që të fluturonin rreth tyre tufa pëllumbash, prej nga vjen dhe termi “pëllumbat e dashuruar”.