BREAKING NEWS

“Do të nisë së shpejti”, Spartak Ngjela paralajmëron lëvizjen që do të luftojë korrupsionin politik në nivele të larta: Do jetë fundi i...

“Do të nisë së shpejti”, Spartak Ngjela
x

Lifestyle

Shkencëtarët paralajmërojnë, njerëzimi kërcënohet nga valët ekstreme të nxehtësisë, cili është vendi i parë më i prekshëm nga kjo situatë

Shkencëtarët paralajmërojnë, njerëzimi
Valët e mëdha të nxehtësisë po marrin një numër të madh në vendet e pasura dhe të varfra.
 
Sipas Indeksit Global të Rrezikut të Klimës, botuar nga Qendra Kërkimore Ekologjike Jerman Woch, Japonia ishte vendi më i prekshëm në vitin 2018 dhe u godit nga nxehtësia ekstreme e verës, shirat e dendur dhe tajfuni më i fortë në një çerek shekulli, njofton Reuters.
 
Gjermania, një vend tjetër i industrializuar, ishte në vendin e tretë pasi përjetoi periudhën më të nxehtë nga prilli deri në korrik, duke çuar në vdekjen e më shumë se 1.200 njerëzve dhe thatësirës së madhe në vitin 2018.
 
India, e renditur në vendin e pestë, u godit nga valët më të gjata të nxehtësisë, e cila solli mungesë uji, rendimente të dobëta të korrave dhe rrëmujë, dhe u ekspozua ndaj përmbytjeve dhe cikloneve monsunike.
 
Në vitin 2018, 138 njerëz humbën jetën dhe më shumë se 70,000 u shtruan në spital për shkak të një valë të fortë të nxehtësisë së verës në Japoni.
 
Në të gjithë Evropën, shkencëtarët llogaritin se valët e nxehtësisë ekstreme tani janë deri në 100 herë më shumë të ngjarë se një shekull më parë.
 
Raporti thotë se ndikimi i valëve të nxehtësisë në vendet afrikane mund të nën-përfaqësohet për shkak të mungesës së të dhënave.
 
Stuhi të forta, ndërkohë, shkatërruan Filipinet në vitin 2018, duke u renditur e dyta në indeksin e rrezikut të klimës, me tajfunin Mangat duke shkaktuar humbje të mëdha.
 
Madagaskari renditet në vendin e katërt pasi 70 njerëz vdiqën në dy ciklonet dhe 70,000 u detyruan të iknin nga shtëpitë e tyre.
 
Në Kenia dhe Ruanda, të cilat përkatësisht u renditën në vendin e shtatë dhe të tetë, shirat sezonalë ishin shumë më të bollshëm se zakonisht, duke shkaktuar përmbytje, të cilat shkatërruan shtëpi dhe bagëti dhe nxitën fillimin e sëmundjeve.