BREAKING NEWS

“Do të nisë së shpejti”, Spartak Ngjela paralajmëron lëvizjen që do të luftojë korrupsionin politik në nivele të larta: Do jetë fundi i...

“Do të nisë së shpejti”, Spartak Ngjela
x

Lifestyle

Sot e premte e zezë? Shkencëtarja e njohur shpjegon pse na tremb kaq shumë data 13 dhe nga çfarë duhet të kemi kujdes

Sot e premte e zezë? Shkencëtarja e njohur shpjegon pse na tremb kaq

Jo të paktë janë ata njerëz që besojnë tek besëtytnitë dhe çdo gjë që iu lidh në jetë e lidhin me to.

Përgjithësisht njerëzit i frikësohen ditëve të javëve, por më shumë të premtes kur ajo  rastis në datën 13.

Ky besim në këto data dhe ditë të caktuara frikëson më shumë edhe ata persona që nuk iu  besojnë besëtytnive.

Ndërkohë sipas sqarimit që bëjnë shkencëtarët thuhet se besëtytnitë kanë ndikim si tek besimtarët edhe për ata njerëz që nuk besojnë.

Jane Risen,  një shkencëtare bihejvioriste në University of Chicago Booth School of Busines përmes një studimi ka zbuluar se edhe pse njerëzit e identifikonin veten si supersticioz ose josupersticioz, tek të dyja palët ka gjasa që të mendonin se një gjë e keqe do t’iu ndodh.

“Në përgjithësi, unë mendoj se kjo ndodh sepse fatkeqësitë janë të parat që na shkojnë në mendje. Ky lloj i të menduarit është më i përhapur për të premten, datë 13. Edhe kur nuk janë supersticiozë, njerëzit flasin për këtë datë sepse është një element i njohur në kultura të ndryshme. Kjo do të thotë se njerëzit priret t’i vënë re më shumë gjërat e këqija që ndodhin në këtë ditë.”– thekson Jane Risen.