BREAKING NEWS

Pastrimi i parave, autoritetet verifikime në Londër e Athinë për llogaritë e dyshimta, të rrezikuar gjyqtarë, prokurorë dhe politikanë

Pastrimi i parave, autoritetet verifikime në Londër e Athinë
x

Lifestyle

Statujat e lashta me hundë të thyer zgjojnë kureshtjen, vjen përgjigjja e enigmës. Zbulojeni arsyen

Statujat e lashta me hundë të thyer zgjojnë kureshtjen, vjen

Pyetja më e zakonshme që kuratori Edward Bleiberg merr nga vizitorët në Galeritë e Egjiptit të Muzeut në Bruklin është një e drejtpërdrejtë, por e spikatur: Pse statujat i kanë hundët e thyera?

Bleiberg, i cili mbikëqyr Muzeun e Artit Egjiptian, u befasua kur e dëgjoi për herë të parë këtë pyetje. Ai e kishte marrë si të mirëqenë që skulpturat ishin dëmtuar.

Trajnimi i tij në egjiptologji inkurajoi të vizualizonte se si do të dukej një statujë nëse do të ishte ende e paprekur. Bleiberg zbuloi një model të përhapur të shkatërrimit të qëllimshëm, i cili tregoi për një sërë arsyesh, pse shumica e veprave të artit egjiptian ishin gjymtuar.

“Përputhshmëria e modeleve kur dëmtimi është në skulpturë sugjeron që është e qëllimshme”, -tha Bleiberg, duke përmendur arsye të shumta politike, fetare, personale dhe kriminale për akte vandalizmi.

“Egjiptianët e lashtë i atribuuan fuqi të rëndësishme imazhit të formës njerëzore. Ata besonin se thelbi i një hyjnie mund të evidentohet në imazhin e saj. Dhe në lidhje me jetën, mund të gjendej në statujën e modeluar për atë person specifik. Në këtë mënyrë, vandalizmi synonte të çaktivizonte forcën e një imazhi”.

Shkencëtarët arritën në përfundimin se statujat e hyjnive egjiptiane janë të lidhura me jetën, ndaj besimtarët e tyre besojnë se me anë të statujave mund të lidhen me botën e përtejme. Dhe për t’i ndaluar këtë akt hyjnor, njerëzit u kanë thyer hundët statujave, në një farë mënyre për t’i mbytur, për mos të qenë të lidhur me këtë botë.