BREAKING NEWS

SHBA bilanc lufte, reth 400 mijë të infektuar në total  dhe 2 mijë të vdekur brenda ditës

SHBA bilanc lufte, reth 400 mijë të infektuar në total  dhe
x

Lifestyle

Tani e thotë dhe shkenca, kur jemi duke fjetur mund të mësojmë një gjuhë të huaj

Tani e thotë dhe shkenca, kur jemi duke fjetur mund të

Ndërsa ne mund të punojmë ose gatuajmë saktësisht në të njëjtën kohë, truri ynë është shumë aktiv kur jemi në gjumë.

Sipas një studimi gjerman të botuar në “Current Biology”, truri ynë përpunon vazhdimisht informacione, madje edhe gjatë gjumit të thellë dhe hulumtimet e reja tregojnë që në të vërtetë mund të jetë e mundur të mësojmë informacione të reja ndërsa ne flemë.

Informacioni i mësuar më parë mund të mbahet mend gjatë gjumit të thellë, kështu që shkencëtarët parashikuan që mund të ishte e mundur të përvetësohej gjithashtu informacion i ri.

Të udhëhequr nga Katharina Henke, Marc Zust dhe Simon Ruch nga Instituti i Psikologjisë në Bern, një ekip shkencëtarësh testuan nëse ishte e mundur të mësohej një gjuhë të re gjatë gjumit.

Është e vështirë të përcaktosh gjendjet e vetëdijes siç janë gjumi dhe zgjimi. Truri ynë alternon midis dy fazave përafërsisht çdo gjysmë sekondë faza aktive dhe faza pasive, të njohura gjithashtu si “gjendje të ulëta”.

“Ishte veçanërisht interesante që fushat gjuhësore dhe hipokampusi, të cilat normalisht rregullojnë mësimin e gjuhës ndërsa jemi zgjuar, gjithashtu u aktivizuan kur mësuan fjalorin e mësuar në gjumë të thellë”, tha bashkautori i studimit, Marc Zus.

“Duket se këto struktura rregullojnë formimin e kujtesës pavarësisht nga çdo gjendje të vetëdijes në të cilën jemi, qoftë në mënyrë të pandërgjegjshme në gjumë ose me vetëdije ndërsa jemi zgjuar”, vijoi ai.

Pra, duket se gjumi nuk është një gjendje ku ne jemi të mbrojtur nga bota e jashtme, siç u pranua gjerësisht në fushën e kërkimit të gjumit! Kjo do të thotë se mësimi i sofistikuar është i mundur.