BREAKING NEWS

Lëkundje të forta tërmeti në Shqipëri, ndihet në disa qytete të vendit, ja ku ishte epiqendra

Lëkundje të forta tërmeti në Shqipëri, ndihet në
x
BREAKING NEWS

U shpall në kërkim, arrestohet pas disa orësh ish-kreu i Kadastrës së Vlorës, zbardhen detaje nga dosja që e ka fundosur

U shpall në kërkim, arrestohet pas disa orësh ish-kreu i
x

Lifestyle

Tekilat “Cristalino”, çfarë janë dhe pse po kërkohen kaq shumë

Një dekadë më parë, mezcal ishte shumë e njohur - banakierët kërkuan të merrnin në dorë shishet e vetme të fshatit Del Maguey ndërsa të dashuruarit me pijet e quanin me krenari “Oaxacan Old Fashioned” pijen e tyre të zgjedhur.

Tekilat “Cristalino”, çfarë janë dhe pse po

Tani tekila Cristalio është duke u bërë një nga më të kërkuarit nga prodhimet e agave. Por çfarë është Cristalino?

"Tekila Cristalino është një tekila añejo që është filtruar për të hequr ngjyrën dhe papastërtitë," thotë somelieri Richard Betts, themelues i “Sombra Mezcal”, “Astral Tequila” dhe markës së tekilas-s Komos. 

"Ky proces zakonisht ndodh duke filtruar lëngun përmes qymyrit, pasi ai është vjetërsuar në fuçi. Kjo heq disa nga notat më të drunjta të tekilas-s, por i lë të paprekur shijet dhe strukturat e dhëna nga fuçia. ” 

Në Cristalino, "tekila përzihen dhe filtrohen përmes një procesi për të zbutur çdo notë të ashpër duke ruajtur ende karakteristikat e plakjes në shije dhe aromë, duke i dhënë një pamje të kristaltë lëngut," përshkruan “Maestro Dobel's Tequilero”, Alex Coronado. Mendoni pasurinë e një tekila të vjetër, me ngjyrën e kristaltë. 

Coronado dhe ekipi i tij e sollën këtë metodë të filtrimit në skenën e tekila-s në vitet e para me lancimin e “Dobel Diamante”. Që atëherë, një numër i markave të reja u bashkuan me radhët e Cristalino, me mbi një duzinë të lancuar në gjashtë muajt e fundit. 

Kjo rritje bie në krahasim me rritjen e jashtëzakonshme të kategorisë tekila mbi pandeminë - kategoria e tekila-s u zgjerua me 46% vitin e kaluar.

Tekilat “Cristalino”, çfarë janë dhe pse po

Por kategoria ka ende për të bërë. “Është e rëndësishme të theksohet se të gjithë Cristalinos nuk janë të njëjtë; ato janë bërë në mënyra të ndryshme, "shpjegon Betts." Cristalino-t aktualisht nuk janë vendosur si një kategori zyrtare nga “Consejo Regulador del Tequila (CRT)”, entiteti qeveritar përgjegjës për rregulloret rreth tekilas -s në Meksikë.

Sidoqoftë, që prodhuesit ta quajnë tekilën e tyre Cristalino, ata duhet të demonstrojnë se lëngu është vjetërsuar në fuçi lisi dhe të shpjegojnë procesin e përdorur për të hequr ngjyrën. Unë preferoj të mendoj për Cristalinot si një “Añejo Claro”. " 

Për shkak të natyrës së parregulluar të kategorisë, duke vënë në dukje se markat mund të përdorin gjithçka nga shpërndarësit në ëmbëlsuesit artificialë për të krijuar esencën e pijes. 

"Të gjithë Cristalinot nuk janë krijuar në mënyrë të barabartë," vazhdon Betts. 

Tekilat “Cristalino”, çfarë janë dhe pse po

"Para së gjithash, mënyra se si bëhet tekila ka rëndësi. Është bërë tradicionalisht apo është bërë duke përdorur një përhapës të lirë? Së dyti, të gjithë Cristalinot duhet të mbajnë moshën e tekilas gjithashtu. Do të ketë dallime të mëdha midis një reposado Cristalino dhe një añejo Cristalino, kështu që është e rëndësishme të dini se për çfarë po paguani. "

Tekilat “Cristalino”, çfarë janë dhe pse po