BREAKING NEWS

“Të gjitha gati brenda vitit 2021”, Rama jep lajmin fantastik

“Të gjitha gati brenda vitit 2021”, Rama jep lajmin fantastik
x

Lifestyle

Zbulohet për herë të parë ana e errët e Hënës, e vendosur në fytyrën e heshtur të satelitit të Tokës

Zbulohet për herë të parë struktura e nëntokës së pellgut më të madh të ndikimit hënor, Poli i Jugut, Aitken, i vendosur në fytyrën e fshehur të Hënës.

Radari kinez në bordin e roverit të vogël Yutu-2 ka zbuluar në të vërtetë, nën një shtrirje pluhuri gri të imët, të ashtuquajturin regolith hënor, radhën e produkteve të ndikimeve që kanë formuar sipërfaqen hënore gjatë miliarda viteve.

Zbulohet për herë të parë ana e errët e

Të dhënat e fituara në dy ditët e para të matjes u botuan në revistën “Science Advances”, një studim në bashkëpunim mes studiuesve kinezë, duke përfshirë dhe tre italianë.

Më 3 janar 2019, misioni kinez “Chang'e 4” zbarkoi në fundin e kraterit Von Karman, brenda basenit të Polit Jugor - Aitken, duke u bërë misioni i parë që u ul me sukses në fytyrën e fshehur të Hënës.

Zona e uljes së hënës së këtij misioni është veçanërisht e rëndësishme sepse është afër zonës (Poli hënor i Jugut), ku sonda indiane “Chandrayaan-1” kohët e fundit konfirmoi praninë e ujit në formën e depozitave të akullit, një zonë me interes të madh për të ardhmen eksplorimi njerëzor.