BREAKING NEWS

“Po e ndaj me ju këtë ngjarje shokuese”, Sazan Guri zbulon bisedën e ‘frikshme’: Funeral falas dhe mbi 1 milion lekë nëse e regjistron vdekjen me COVID-19

“Po e ndaj me ju këtë ngjarje shokuese”, Sazan Guri zbulon
x

dossier-politike-intervista

Gent Seiko dora e zezë në krye të Bankës së Shqipërisë që po shkatërron sistemin bankar

Gent Seiko dora e zezë në krye të Bankës së

Sistemi bankar në Shqipëri është në ditën e vet më të zezë, duke u kthyer në institucion jokredibël dhe aspak transparent për publikun shqiptar dhe grupet e interesit.  Kjo bankë sot drejtohet nga një guvernator me mandat të skaduar dhe me status të dyshimtë përfaqësimi.

I ardhur në krye të Bankës Qëndrore si produkt pazaresh të  një grupi mediatiko-biznesmenësh, Gent Seiko, ka marrë si detyrë të shndrrojë sistemin bankar në një instument financiar në duart e njerëzve që e kanë emëruar në atë post. Megjithëse është i paligjshëm me një mandat të mbaruar, pasi përmbylli mandatin e paraardhësit të tij, Ardian Fullani, ky guvernator vazhdon të qëndrojë në krye të Bankës në kundërshtim me ligjin dhe me precedentët e mëparshëm, si rasti i Malajt (pasi mbaroi vitet e mandatit të Ermelinda Meksit u rizgjodh sërish me mandat të plotë). 

Banka e Shqipërisë dallohet për shkatërrimin e euros dhe për një dëm ekonomik rreth 150 milionë euro ndaj ekonomisë dhe bizneseve shqiptare, me zhvalutimet e saj dhe ndërhyrjet në tregun e valutës nga ana e saj. Guvernimi i Seikos ka bërë largimin e shumë brandeve të njohura europiane  nga vendi duke u bërë fusione të cilat kanë vendosur në krye pronarë të dyshimtë, kompani offshore, apo dhe biznese të dyshimta shqiptare, të cilat nëpërmjet blerjes së bankave rrezikojnë seriozisht tregun bankar.

Pasqyra e tregut bankar për vitin 2018 tregon qartë sesi janë larguar banka me emër dhe blerë nga emra anonimë pa eksperiencë në treg.  Sipas bankës së Shqipërisë: "  Banka  Intesa  Sanpaolo mori në pronësi dhe u bashkua me Bankën Veneto, pasi Banka Veneto shpalli falimentin dhe u ble nga Banka Intesa Sanpaolo në Itali, Banka  Amerikane  e  Investimeve  mori  pronësinë  dhe  u  bashkua  me  Bankën NBG, Shqipëri. Banka  Union  ka  marrë  pronësinë  e  Bankës  Ndërkombctare  Tregtare. Banka Tirana, ish pjesë e Grupit Pireu, për të njëjtat arsye si në rastin e Bankës NBG, përmbylli shitjen e aksioneve të saj tek Grupi Balfin sh.p.k. dhe  Banka  Commercijalna  A.D.  Shkup. Banka Societe Generale Albania u shit tek banka OTP Bank Nyrt, me origjinë kapitali nga Hungaria".

Nga pasqyra e mësipërme janë larguar disa banka të tregut europian dhe janë blerë nga biznesmenë shqiptarë, kompani offshore dhe kompani hungareze, duke e bërë shumë të pasigurt tregun bankar në Shqipëri.

Përpos kësaj, guvernatori i Bankës ka kthyer institucionin që drejton në vend qokash dhe emërimesh nepotike duke vazhduar me intensitet shumë herë më të lartë punësimet e familjarëve të pushtetarëve, deputetëve, prokurorëve, gjyqtarëve, etj duke e kthyer një cerdhe nepotizmi tejet të rrezikshme për institiucionin qëndror që menaxhon paratë e shqiptarëve. 

Nga nesër gazeta Sot do të zbardhë aferat ekësaj banke duke filluar me shkrirjen e Veneto Bank, një transaksion tërësisht i dyshimtë përë të vazhduar me ABI bank dhe shumë banka të tjera që kanë në brendësi të tyre aksionerë të dyshimtë dhe të pacertifikuar nga institucione përkatëse të kontrollit të parave të pista.