BREAKING NEWS

Rama zbulon mesazhin që i kanë dërguar në telefon, mikesha i tregon SFIDËN që i ka shpallur Basha: Më tha o xhan do të...

Rama zbulon mesazhin që i kanë dërguar në telefon, mikesha
x

Opinion / Editorial

Becchetti-smi, historia e trishtë e një afere korruptive mbi kurrizin tonë!

Becchetti-smi, historia e trishtë e një afere korruptive mbi kurrizin

Kur Rama thotë se “gëzohen” Berisha dhe Meta për paratë që merr Beçheti, imagjinoni se çfarë llahtarie është në qoftë se realisht për fajet e Ramës dhe humbjes së gjyqit me këtë farë “imprenditori abuziv” ne jemi në borxh. Po pra shqiptarët, në borxh me një njeri që merrej me plehrat, mbeturinat, që nuk bëri një punë në Shqipëri, që abuzoi dhe asfiksoi investime dhe që ndërtoi një perandori televizive për të vazhduar abuzimin akoma më shumë dhe me mbështetje mediatike. E sigurisht si Rama dhe lali Fiku goditën te “Agon Channel” sepse aty kishin më problem me Francesco Becchetti-in që po ndërtonte në groteskun e “njerëzve që merren me plehra dhe bëhen të pasur” televizionin e parë italian të delokalizuar dhe që do të prodhonte në Tiranë me anën dhe “starëve ndërkombëtarë” që Becchetti mblidhte pa problem me eurot që iu merrte shqiptarëve. Tipike e një marrëzie dhe abuzivizmi si me plehrat, me futbollin dhe me televizionet që në mes tashmë kishin dhe Tiranën, gazetarë të njohur në Tiranë dhe që Becchetti në ambicien e tij, donte dhe të “ulte” turrin qeverisës së Ramës. Me 40 milionë investime dhe një yll ndërkombëtar Nicole Kidman, Francesco Becchetti, do fillonte me një natë hapëse në “The Mall” në Milano, në kanalin televiziv Agon Channel Italia. Megjithëse transmetimet në kanalin dixhital tokësor numër 33 do të fillojnë zyrtarisht më 1 dhjetor, të mërkurën nga ora 21:00 shikuesit do të jenë në gjendje të shikonin një pamje paraprake të realizuar nga Simona Ventura, e cila do të intervistojë aktoren australiane. Përveç Ventura, e cili po shqyrton nëse do të prezantojë talentin e futbollit “Leyton Orient”, programi në ekipin homonim anglez në pronësi të vetë Becchetti, Sabrina Ferilli, Pupo, Maddalena Corvaglia, Giancarlo Padovan janë pjesë e TV Italo-Shqiptar dhe Luisella Costamagna. Imagjinoni çfarë “parajse” mediatike po përgatiste Becchetti. Po përpara disa viteve. Formatet e pabotuara (edituara) që do të shohim nga dhjetori (2014-të) prodhohen të gjitha në Shqipëri, në qendrën e prodhimit të Tiranës dhe variojnë nga talk show, produkti kryesor është "Kontrata", e cila do të drejtohet nga Sabrina Ferilli, në shfaqjet e realitetit, nga shfaqjet e lojërave, besuar Pupo, lajmeve, dhjetë botime ditore të lajmeve që do të redaktohen nga Antonio Caprarica, fytyra historike e Tg1 dhe drejtori i ri i lajmeve. 1% e aksioneve pritet për vitin e parë dhe shitjet e reklamave prej 20 milionë euro. Më vonë Caprarica grindet dhe alarmohet me Becchett-in. Kush ishte sipërmarrësi i televizionit të parë italian të delokalizuar Francesco Becchetti, atëherë 48 vjeç? Ishte drejtori menaxhues i Beg Becchetti Energy Group me zyra në Romë në Piazza Di Spagna dhe në Tiranë, një kompani biznesi kryesor i së cilës është ndërtimi dhe menaxhimi i hidrocentraleve dhe qendrave të integruara për trajtimin dhe përmirësimin e mbetjeve të ngurta komunale, si në Itali dhe jashtë saj dhe gjithashtu operon në sektorin e erës, në prodhimin e betonit për ndërtimin e impianteve që gjenerojnë energji të reja të rinovueshme. Becchetti u rrit në një familje që bëri një pasuri në trajtimin e mbeturinave: xhaxhai i tij është Manlio Cerroni, pronari i deponisë Malagrotta, më i madhi në Europë, një aksioner i pakicës në kompaninë e nipit të tij. Menaxheri ka qenë i pranishëm në Shqipëri që nga fillimi i viteve ‘90, por hyrja e tij në sektorin e medias është relativisht e fundit: një vit e gjysmë më parë ai lançoi versionin në shqip të Agon Channel dhe tani po përgatitet të ndezë Agon Channel Italia, (shkrim te Il Sole 24 Ore në 25 nëntor 2014) ore i destinuar të jetë guidë si shembull i delokalizimit në sektorin e televizionit. “Agon” në fakt do të transmetojë në Itali nga studiot e Tiranës, me implikime të dukshme ekonomike në kostot e personelit administrativ dhe teknik. Sipas Becchetti, kanali televiziv u ka dhënë punë "rreth 500 të rinjve në një vit prej të cilëve 70/80% janë shqiptarë dhe të lumtur për të fituar një pagë që është dyfishi i mesatares kombëtare". Po po dhe disa gazetarëve të njohur (shqiptarë) mbi 3000 euro në muaj. Sipërmarrësi në kërkim të dukshmërisë në atdheun e tij, ishte përpjekur marsin e kaluar të ngjitej në ekipin e Bolonjës, i cili siç e dimë preferoi mbretin e produkteve të qumështit italian kanadez Joe Saputo, ai e ngushëlloi veten në korrik duke blerë 90% nga Barry Hearn në pronësi të Klubi britanik Leyton Orient. Por çfarë bëhet merr drejtësinë shqiptare në raport me Becchetti-in? Il Fatto Quotidiano shkrim nga Lorenzo Bagnoli 14 dhjetor 2015 me titull Agon Channel, “truffe milionarie e enorme riciclaggio”: le accuse a Becchetti. Sipas magjistratëve shqiptarë, perandoria e biznesmenit roman Francesco Becchetti është ndërtuar mbi "një sistem të madh riciklimi" dhe mbi mashtrime milionerë. Mashtrimet në të cilat pala e dëmtuar dhe mashtruesi përkojnë: ato janë gjithmonë kompani që i atribuohen Becchetti. Me këtë sistem, Becchetti mblodhi 38 milionë euro plus 5 të arratisura pranë organeve tatimore shqiptare. Sipërmarrësi arriti të ndërtojë një thesar përmes mosmarrëveshjeve të shpikura (midis kompanive të tij) dhe transaksioneve të kontratave me çmime të fryra (midis kompanive të tij). Si e bëri? Becchetti nuk ishte asnjëherë i vetmi që paguante rimbursimet: ai gjithashtu i çoi partnerët e tij në gjyq. Kjo është ajo që lexohet në rendin me të cilin u akuzua "italiani i Shqipërisë" më i famshëm, themeluesi i kanalit të parë të transmetuar në Itali bazuar në anën tjetër të Adriatikut: Agon Channel. Që nga 26 tetori, Becchetti ka qenë në arrest shtëpie në Londër, pas fazës së parë të hetimit shqiptar. Nga Tirana, drejtësia ka kërkuar ekstradimin. Katër akuza rëndojnë mbi Becchettin: falsifikimi i dokumenteve, përvetësimi, pastrimi i parave dhe evazioni. Së bashku me sipërmarrësin, ka edhe italianë të tjerë nën hetim: nëna e tij Liliana Condomitti (për të cilën nuk u kërkua paraburgimi), partnere e djalit të saj në pothuajse të gjitha kompanitë dhe Mauro De Renzis, dora e djathtë e Becchetti në Shqipëri, gjithashtu të akuzuar për "kontrabandë mallrash". Këtyre u shtohen dy punonjës të Agjencisë Kombëtare të Burimeve Natyrore, të akuzuar për hartimin e dokumenteve false, Erjona Tropilini, bashkëpunëtore e Becchettit dhe partnere pakice e kompanive të tij shqiptare dhe Stavri Peci, drejtori teknik i Kalivac Green Energy, gjithashtu i akuzuar se falsifikoi kartat. Sipas aktakuzës, i gjithë sistemi fillon pikërisht me KGE, një kompani përmes së cilës Becchetti thotë se dëshiron të kryejë projektin më ambicioz: një digë në lumin Vjosa në fshatin shqiptar të Kalivaçit, në jug të vendit. Me digën, projekti i Becchetti është të ndërtojë një sistem elektrik 80 megavat. Ishte viti 1997 kur sipërmarrësit iu dha licenca. Sidoqoftë, punimet nuk u përfunduan kurrë. Kompania është 100 për qind e kontrolluar nga Hydro srl, e cila nga ana e saj nga 2007 në 2013 ishte 55 për qind në pronësi të shoqërisë mbajtëse familjare Becchetti Energy Group-Beg spa dhe 45 për qind e mbetur nga Deutsche Bank. Sot i përket vetëm Begut. KGE pagoi për të kryer punën Energij, një kompani tjetër familjare (aksioneri më i madh është Costruzioni srl, në pronësi të nënës): sipas gjykatësve, premia me të cilën ai i shiti kontratat e punës KGE është shumë e lartë, madje 23 herë më e vërtetë vlera. Një mënyrë për të pastruar paratë duke i drejtuar ato ndërmjet ndërmarrjeve tuaja. Sistemi i procesit gjyqësor filloi në 2007 dhe vazhdoi deri në 2013. Në 2009, ai kërkoi kompensim prej 48 milionë euro nga KGE për 911 ditë punë të papaguar. Dhoma e Arbitrazhit Shqiptar (Medart) pajtohet me Energij, por sipas gjykatësve vendimi bazohet në dokumente të falsifikuara. Punimet nuk janë kryer asnjëherë, pretendon prokuroria. Për të kompensuar ishin Beg dhe Deutsche Bank, aksionerë të Hydro. Përveç arbitrazheve në Shqipëri, Becchetti ka kryer edhe të tjera në nivelin ndërkombëtar. Tre prej të cilave me Deutsche Bank, një partner në Hydro srl dhe i akuzuar për "mosrespektim". Deri më tani, asgjë nuk ka dalë në hetim në lidhje me këtë, por mbetet një hije në historinë e Becchettit, duke qenë se ato datojnë në të njëjtën periudhë në të cilën punon zyra e prokurorit. Dy nga tre arbitrat e tij përfunduan me humbjen e bankës, e cila pagoi, sipas mediave, 159 milionë euro Becchetti. Në pasqyrat financiare zyrtare ka vetëm 29 milionë të nëntorit 2011, ndërsa për mosmarrëveshjen e fundit në të cilën sipërmarrësi kërkoi më shumë se 440 milionë euro (në vitin 2012) në raportet e Deutsche Bank nuk përmendet kurrë shuma e rënë dakord në fund. Familja Beg-u, themeli i pushtetit të Becchetti, ka gjithashtu 10 aksione midis aksioneve xha Manlio Cerroni, mbret i deponisë Malagrotta. Shoqërues i aventurave të nipit të tij që nga viti 2004 në Kashadra, ku të dy donin të ndërtonin një deponi, ai është gjithashtu një partner i Albania Beg, dega shqiptare e Becchetti Energy Group. Skema e pastrimit të parave, akuza vazhdon, pastaj qëndron në kompanitë e tjera shqiptare të Becchetti dhe familjes së tij ose bashkëpunëtorëve: Cable System, 400KV, Investime të Rinovueshëm, Fuqi dhe AgonSet, etj. etj. etj. Si përfundim... Për këtë aferë, për këtë marrëzi dhe për këtë veprim me Agon Channel ne shqiptarët duhet t’i paguajmë këtij farë burri 110 milionë e më shumë euro. Kujt dreqin duhet t’ia paguajmë këto miliona euro? Çfarë “borxhi” i kemi ne këtij farë burri që asnjëherë nuk bëri punë në Shqipëri, abuzoi dhe përfitoi dhe për më tepër pagoi disa lëtyra televizive që sot bëjnë fitimtarin? Por faji sigurisht nuk është i tyre, po arritëm të paguajmë këtë “borxh” kriminal në kurrizin tonë. Faji sigurisht është i Edi Ramës në qoftë se ne do të paguajmë. Vetëm i tij.